Wooden Residence by Malcolm Davis Architecture

San Francisco – based Malcolm Davis Architecture designed this modern wooden single family house and it’s guest house located between Highway 1 to the East and the end of a cul-de-sac to the West.

Wooden Residence by Malcolm Davis Architecture
Wooden Residence by Malcolm Davis Architecture
Wooden Residence by Malcolm Davis Architecture
Wooden Residence by Malcolm Davis Architecture
Wooden Residence by Malcolm Davis Architecture
Wooden Residence by Malcolm Davis Architecture
Wooden Residence by Malcolm Davis Architecture
Wooden Residence by Malcolm Davis Architecture
Wooden Residence by Malcolm Davis Architecture
Wooden Residence by Malcolm Davis Architecture

Description by Malcolm Davis Architecture

The house and its guest house are a composition of iconic shed volumes sited between Highway 1 to the East and the end of a cul-de-sac to the West. The Eastern façade lends a sense of privacy and protection from the highway, with a smaller entrance, high windows, and thickened wall. The exposed framing of the thickened wall creates a floor to ceiling feature for books in the living room. The Western façade, with large glass barn doors and generous windows, opens the house to the garden, The Sea Ranch, and the ocean beyond. Connecting the two façades, an enclosed central porch serves as a dual entrance and favorite gathering space. With its pizza oven and easy indoor/outdoor connections, the porch becomes an outdoor kitchen, an extension of the main living space, and the heart of the house.

Visit Malcolm Davis Architecture

- by Matt Watts

Gallery

Recommended