Vodnik House by Eko Koncept

This energy-saving and modern single family house designed in 2013 by Eko Koncept is situated in Slovenia’s capital – Ljubljana.

Vodnik House by Eko Koncept
Vodnik House by Eko Koncept
Vodnik House by Eko Koncept
Vodnik House by Eko Koncept
Vodnik House by Eko Koncept
Vodnik House by Eko Koncept
Vodnik House by Eko Koncept
Vodnik House by Eko Koncept
Vodnik House by Eko Koncept
Vodnik House by Eko Koncept
Vodnik House by Eko Koncept
Vodnik House by Eko Koncept

Description by Eko Koncept

This ekokoncept wooden beauty is designed in collaboration with a client whose wish was to replace the old barn-house in the courtyard of their old house, with a comfortable, energy-saving and modern looking house that would not disrupt the aesthetic of the local environment. Despite the urban character of the wider area, the micro surrounding is densely interwoven with still-functioning agricultural farm buildings, so the privacy of the house was the guideline, while contemplating it.

The building is partly designed as a one-story building with a flat roof, which also is at the same time a fully used terrace, and partly as a two-story with a traditional gable roof. The second story opens to the terrace and the forest view in a fully glazed triangle, under a hat, diagonally cut, for an additional overhang, which shades the afternoon sun. The ground floor is almost fully closed (or has minimal openings) from three sides, to open extensively trough a set of panoramic windows to the SW side into the garden area. This pulls the living and kitchen area into the garden and connects this part with the summer kitchen (with additional storage), which fences the plot opposite to the house.

While the living area flows and connects to the outside, all the storage rooms, closets as well as the utility are lined along the closed facades. The master bedroom is also set in a more private part of the bottom floor, which provides the owner with plenty of peace and quiet.

The second story is designed in a way that the house is adaptable to growing family needs, so it could fully function as a separate living unit with a possibility of a second entrance.

Visit Eko Koncept

- by Matt Watts

Gallery

Recommended