House N by Maxwan Architects + Urbanists

Built in 1938, this Noordwijk seaside villa was originally the holiday home of a concrete factory owner. In 2012 the property was completely renovated by Maxwan Architects + Urbanists.

House N by Maxwan Architects + Urbanists
House N by Maxwan Architects + Urbanists
House N by Maxwan Architects + Urbanists
House N by Maxwan Architects + Urbanists
House N by Maxwan Architects + Urbanists
House N by Maxwan Architects + Urbanists
House N by Maxwan Architects + Urbanists
House N by Maxwan Architects + Urbanists
House N by Maxwan Architects + Urbanists
House N by Maxwan Architects + Urbanists
House N by Maxwan Architects + Urbanists
House N by Maxwan Architects + Urbanists
House N by Maxwan Architects + Urbanists
House N by Maxwan Architects + Urbanists
House N by Maxwan Architects + Urbanists
House N by Maxwan Architects + Urbanists

Description by Maxwan Architects + Urbanists

Besides roof replacement and basement repairs, the bedrooms, bathrooms and windows were outdated and some spaces had grown too small for the clients’ requirements.
Maxwan’s additions bring new distinctive features to the house, while respecting its original character.

Extending into the back garden with floor-to-ceiling glass on three sides is the new living room, which maximizes light and views from among the treetops towards the garden and further out to the sea.

In the opposite direction stretches the new kitchen, incorporated in a single precast concrete block. Its color contrasts to the existing house while harmonizing with the surroundings.

Both extensions of the new kitchen and living room are clearly separated from the existing structure with glass slits, through which the sky dramatically bursts.

The bespoke spiral staircase connecting the uppermost levels elegantly uses the balustrade to support the treads, with the laser-cut pattern blending from closed to open for structural efficiency and recalling the breaking waves. The attic is given a new lease of life by new multi-functional wall furniture and large windows.

In addition to these major components, the entire house is renewed in a manner complementary to the original house

Visit Maxwan Architects + Urbanists

- by Matt Watts

Gallery

Recommended