Dames Dietz by Atelier Van Wengerden

Located in Oegstgeest, Netherlands, this modern wooden three-storey private residence was designed in 2012 by Atelier Van Wengerden.

Dames Dietz by Atelier Van Wengerden
Dames Dietz by Atelier Van Wengerden
Dames Dietz by Atelier Van Wengerden
Dames Dietz by Atelier Van Wengerden
Dames Dietz by Atelier Van Wengerden
Dames Dietz by Atelier Van Wengerden

Description by Atelier Van Wengerden

This groundbreaking structure was the first commercial project to be realized with NurHolz – a 100% sustainable Cradle2Cradle wooden framework method. And it took just three days to erect the basic structure! The result is ‘wonky’ but it works, enabling retail, preparation and storage spaces for a high quality neighbourhood deli.

Design and construction had to respond to a number of tight parameters, including a very limited plot size. But the most interesting challenge was the need to comply with municipal regulations that stipulated a roof that would be sympathetic to a variety of surrounding roof shapes, all derived from a number of practical, social and cultural factors.

This was achieved with a building that diverges from the vertical and horizontal on all levels. Within this solution, the sloping planes are key as they draw customers into the shop; maximise natural light, create more space on the upper storeys, and maintain the existing roofline. Thus a problem became an opportunity to create something distinctive and attractive.

One important ambition was to realize a highly sustainable building. The NurHolz solid wood framework is central to this, and integrates sustainable internal finishes and insulating properties.

Collaborators Rui Duarte, Vineta du Toit

Visit Atelier Van Wengerden

- by Matt Watts

Gallery

Recommended