Hexahedron House by Architekturbüro Stocker

Modern concrete residence designed by Architekturbüro Stocker located on the northern rim of the Black Forest in Engelsbrand, Germany.

Topoi Engelsbrand by Architekturbüro Stocker
Topoi Engelsbrand by Architekturbüro Stocker
Topoi Engelsbrand by Architekturbüro Stocker
Topoi Engelsbrand by Architekturbüro Stocker
Topoi Engelsbrand by Architekturbüro Stocker
Topoi Engelsbrand by Architekturbüro Stocker
Topoi Engelsbrand by Architekturbüro Stocker
Topoi Engelsbrand by Architekturbüro Stocker
Topoi Engelsbrand by Architekturbüro Stocker
Topoi Engelsbrand by Architekturbüro Stocker

Description by Architekturbüro Stocker

On a 92-acre estate on the northern rim of the Black Forest, two residential houses and a pool came into being within a landscape garden. On the exposed topography located on a slight slope, different topologies are explored. The inhabited and uninhabited buildings, and gardens of different sizes provide the base for a quest of classical and unknown geometric topologies. The calm search for the “quinta essentia“ of an elegant classical form leads from the tetrahedron to the artificial landscape, a classical form which does not deny its revolutionary roots and formulates a poetic science.

In Phase One, the existing house was reconstructed, extended, and cut in two. By leading a run through its middle, the house was opened to the landscape.

In Phase Two, the new construction is an exact and slightly raised hexahedron. The external leaves, made of exposed concrete, shape the raised cube with regular form ties. The rigorous structure on the outside with radical ramps, batters and graded terraces, forms the starting point of the estate. The wild landscape of the Black Forest is artificially enclosed. Along the 820-foot-long axis of summer solstice, the artificial landscape frees itself to a natural and wild habitat.

In the playful interior of the hexahedron, low ceilings alternate with two-story high ceilings. Joiner’s work on a small personal scale creates retreats and dens in the continuous space which spans over five stories. For example, a reading desk within the library stacks, an integrated fireside bench, recessed seating within the shower, and a meditative room with eight tatami mats. Extensive joiner’s works were realized as an integral part throughout the building. Straight and coiled stairways lead from the basement to the upper observatory terrace in a smooth round choreography. The visitor takes the passage along two-story high minimal windows and apertures as high as the building. Through these openings the spaces are exposed to bright daylight. Wood from a 200-year-old oak cut down by a stroke of lightning, local sandstone from Maulbronn, and other locally won materials were used for the interior works. Artificial and natural lightings stage interior and exterior spaces.

The high energy efficiency is accomplished by an impermeability concept, highly effective thermal insulation, and a geothermal energy source with a recuperator combined with a floor heating system. The windows have highly insulated double panes with warm edge, fiberglass frames and minimal aluminum frames. Passive solar energy is a part of the energy concept.

In Phase Three, the protected local flora develops from the wild habitat (bosco) to an artificial landscape (bosco). Water runs through the topography and maintains ponds and basins. The rising sun shines along the 820-foot axis through the entire estate on the date of summer solstice. A variety of follies define places in the philosophical landscape: A falsification swing, a romantic relict as a goose shed, a Tetrahedron fireplace, the Octrahedron, and a teahouse made from Corten Steel, which defines a numerical microcosm in the wilderness.

Topoi Engelsbrand by Architekturbüro Stocker
Topoi Engelsbrand by Architekturbüro Stocker
Topoi Engelsbrand by Architekturbüro Stocker
Topoi Engelsbrand by Architekturbüro Stocker
Topoi Engelsbrand by Architekturbüro Stocker

Visit Architekturbüro Stocker

- by Matt Watts

Gallery

Recommended