Bungalow by Borren Staalenhoef Architecten

Originally designed by J.A.F. Staalenhoef in 1978, this single family home was recently redesigned by Borren Staalenhoef Architecten. It’s located in Epe, Netherlands.

Bungalow by Borren Staalenhoef Architecten
Bungalow by Borren Staalenhoef Architecten
Bungalow by Borren Staalenhoef Architecten
Bungalow by Borren Staalenhoef Architecten
Bungalow by Borren Staalenhoef Architecten
Bungalow by Borren Staalenhoef Architecten
Bungalow by Borren Staalenhoef Architecten
Bungalow by Borren Staalenhoef Architecten
Bungalow by Borren Staalenhoef Architecten
Bungalow by Borren Staalenhoef Architecten
Bungalow by Borren Staalenhoef Architecten
Bungalow by Borren Staalenhoef Architecten
Bungalow by Borren Staalenhoef Architecten
Bungalow by Borren Staalenhoef Architecten
Bungalow by Borren Staalenhoef Architecten

Description by Borren Staalenhoef Architecten

After twenty years, Borren Staalenhoef Architects was commissioned to finish a dwelling originally designed by J.A.F. Staalenhoef in 1978.

“This plan forms an interesting dialogue with the existing structure. The new steel construction is inside the climatized interior, allowing the occupants and their visitors to retain a sense of the articulation of the house.

By continuing the steel construction outside the house, the forest is in a sense pushed back. This results in an infinite series of spatial coordinates much like in a Mondrian painting.”

Extract from the Article ‘Oneindige coördinaten in de ruimte’ (infinite coordinates in space) by Dominique Pieters De Architect, februari 2003

New commission by Boogert family in 2012

After 13 years we were commissioned by the new owners of the Steeman house to redesign their living quarters.

Apart from introducing a new color scheme in the conversation pit; with Fritz Hansen furniture and a new kitchen inspired on the Miller House by Eero Saarinen; we introduced a new seamless white floor for the entire house, and proposed a breakthrough in de north façade to create a relationship with the north side of the plot.

In this dense forest it’s the north side behind the house that is the most sunny place of the 4.000 m2 terrain. The west façade is now made of translucent glass to create privacy. The house has been extended by 10 cm only.

The north façade has a sliding door which opens in front of the original ’70 s typical concrete stone wall. The closure of the west wall and introduction of the large opening to the north creates an exciting dining area that overlooks the entire space.

Metal weave blast fences and terraces were made according to the 2001 design.

Bungalow by Borren Staalenhoef Architecten
Bungalow by Borren Staalenhoef Architecten

Photography by Pieter Kers Amsterdam

Visit Borren Staalenhoef Architecten

- by Matt Watts

Gallery

Recommended