Clifton 2A by SAOTA

Recently completed by SAOTA, this contemporary single family residence featuring sweeping views of the Atlantic Ocean is situated in Clifton, Cape Town, South Africa.

Description by SAOTA

Brief

A flexible contemporary family residence on a spectacular but challenging site.

“The owners brief was to design a flexible contemporary family residence. The site was spectacular requiring a design that could respond to a challenging slopped corner site and its aspects” says Thaabe Ramabina of SAOTA.

Site

The site is positioned on the ridge below Lions Head with 270° views of the Atlantic Ocean, Camps Bay and the Twelve Apostles beyond. It is an extreme corner site – a compact wedge of steep, predominately south-facing hillside with exposure to prevailing winds and its longest boundary on a busy road. Careful analysis of all site conditions largely informed the design.

Approach

A key strategy to create a generous level for principal living rooms was to elevate the main level on a plinth comprising of guest bedrooms and secondary spaces such as the Gym, Study, Garage and all plant This Ground Floor is partially set into the steep site thereby maximising the living level and raising it above the noisy provincial road. The First and Second Floors were then set back, fragmented and rotated to create a central but sheltered external terrace. A glass bridge forms the link between the fragmented structures at the upper levels and permits North sunlight to shine between the bedroom wings and into the central areas on the South side of the house.

“Due to the steepness of the site and the resultant excavation, the structural frame of the house virtually follows the natural ground level – this inherent drama was expressed as part of the overall aesthetic of the house”, says Tamaryn Fourie Project Leader.

By elevating the main living areas and with careful consideration of the landscaping around the Ground Floor – privacy from the road and noise reduction was achieved. The Ground Floor rooms all have double glazing.

Generous overhangs, external sliding shutters and perforated steel and aluminium eaves assist with naturally shading the facades. All doors and windows have performance glazing and are mostly full height which, together with the careful arrangement of internal spaces, ensured that the magnificent views are optimised for all rooms.

Landscaping was also a priority; 7 yellow wood trees were soften the verge and lush vegetation conceals retaining structures; on the level above a more formal lawn helps relocate the living areas on their elevated plinth.

On arrival one is lead up delicate cantilevering concrete stairs alongside an immense off-shutter concrete wall which tapers dramatically towards its base – and thence into a triple volume Entrance Foyer. Here visitors are welcomed by a sculpture set into a water-feature and, through full height glazing, glimpses of mountain beyond. Monolithic stairs are suspended above and filter shafts of refracted morning light creating a sense of calm. The Study, Gym, Massage Room and luxurious Guest Bedrooms are all situated at the Ground Floor behind vegetation, screens and double glazing considerately layered to provide privacy and peace.

North from the main stairs the Entrainment Room with its faceted weathered copper bar, natural stone tops and custom laser-cut aluminium screen behind presents a rich, detailed contemporary living space. The Family Room, Kitchen, Dining and Lounge are to the South and all flow seamlessly onto the centrally positioned External Terrace which, though elevated, is sheltered by the carefully rotated bedroom wings above- whilst views out are vastly improved. A blue mosaic rimflow pool runs the length of the terrace and brings sea and sky into the living spaces.

The family bedrooms are strategically positioned at the Second Floor with expansive views and opulent interiors. All have their own dressing rooms, en-suite bathrooms and private balconies.
The main en-suite enjoys lush tranquillity of all white finishes complete with an outside shower and views onto the National Park. The linearity of the dressing room is accentuated by central skylights which scoop natural light into an internal space surrounded by full-height joinery. The master bedroom is set forward as if propelled towards the view of the coast whilst clerestory glazing perfectly capture another view up to the cable station and Table Mountain. A customised fireplace with a weathered Corten conical flue and polished concrete plinth complete the luxurious live-in haven whose off-shutter concrete wall contrast with slick stained oak panelling and natural timber floors.

“The aesthetic of the house – when viewed externally – is of thin steel edges to perforated eyebrows hovering above bands of full height glazing offset against the massive and expressive concrete structure. Inside, off-shutter concrete walls retain their timber-shuttered texture, and, with natural stone floors have been sandblasted to provide warmth and texture against the more highly finished wall and ceiling finishes”, says Tamaryn Fourie Project Leader.

Photography by Adam Letch

Visit SAOTA

- by Matt Watts

Gallery

Recommended