Tennessee Farmhouse by Meyer Davis Studio

This modern farmhouse designed in 2013 by Meyer Davis Studio is situated in Nashville, Tennessee, United States.

Description by Meyer Davis Studio

Designed as a modern interpretation of a hunting lodge, Meyer Davis began this project by first performing case studies of iconic Modernist residences. The connection of house to landscape was prevalent throughout all of the case study homes, and the sprawling middle Tennessee landscape offered the design team an opportunity to abstract from and respond to the surrounding nature of the farmhouse. Sitting on a grass plinth, the house acts as a simple geometric representation of the natural topography; it is essentially a glass box, taking advantage of all available views. Spatial playfulness between the interior and exterior, combined with exquisite detail of materials is what makes this home special.

The residence as a result is a classic modern home reminiscent of Philip Johnson’s Glass House and Richard Neutra’s Kaufmann House. The dramatic rectilinear structure combines sleek modern geometric lines with towering walls of glass to create a beautiful, livable home with free-­‐flowing spaces inside and out. The dramatic scale frames and heightens the perception of the landscape and engages the environment by inviting the outside in at every opportunity through the expert use of glass. It is luxury expressed in its most basic terms, a glass bathroom has a private bath with wrap around vistas, art-­‐filled glass corridors look and feel like exterior rooms. The design also creates a panoramic landscape from the interior and provides the perfect stage and setting for the clients’ art collection.

What makes the property exceptional is the way in which Meyer Davis framed the views so as to rivet the observer from all angles. Not only is the natural setting delineated by virtue of the expansive glass panels frame elements and offer glimpses of the surroundings. The hierarchies of private, semi-­‐private, semi-­‐open and open spaces become integral to the perceptual experience that no matter where you are sitting in the house, you have the view, as well as the view within the view.

Photography by Rachel Paul

Visit Meyer Davis Studio

- by Matt Watts