1970’s Apartment by RUST Architects

This modern apartment located in Tel Aviv, Israel, was completely redesigned in 2016 by RUST Architects.

Description by Rust Architects

In a building from the 70’s in Tel Aviv, the apartment was divided anew according to the needs and modern lifestyle of a young family. The original apartment was divided with many walls and thus blocked direct access of natural light. In the new division an elongated space was designed running parallel to the front overlooking the park, in which a kitchen, a utility room and a dining area are located. This area is defined by a light concrete tile floor, black carpentry and metal details with a combination of American Walnut wood.

In the lounge located in the center of the apartment, a wooden library was designed that combines the use of American Walnut wood, reminiscent of Israeli carpentry detailing from the 1970’s. Opposite, steel framed glass doors expose the study and allow natural light from an additional direction to the lounge. Exposed brick walls built around the service rooms produce a subtle contrast with the classic oak fishbone flooring.

In the master bedroom, the ensuite is framed by a steel and glass partition, an additional memory to the material’s common in the 70s, which gives a sense of a small patio, bright and airy. All carpentry details were custom designed and filled with classic elements such as wooden frames, brass handles and decorative cornices. The proximity of classical wooden details and industrial metal combine different worlds. Despite the fact that the apartment is only 90sqm, four different types of floors detached by fine black iron profiles define the different functions without walls. Each floor is customized to the specific space, giving it a unique identity specific for its function.

Technical lighting fixtures are scattered throughout the apartment and emphasize corners and spaces, making it possible to use decorative lighting without being overwhelming, such as the MUTTO pendant lamp above the dining room table and old factory lights in the children’s bathroom which were painted in gold.

In the apartment five different shades of gray with various gloss levels emphasize the black elements of the apartment and the change between spaces. Gray colors allow the natural wood details to integrate freely in the apartment.

Photography courtesy of Rust Architects

Visit Rust Architects

- by Matt Watts