Northcote House by Project 12 Architecture

Designed for a young family by Project 12 Architecture, this inspiring two-story house is located in Melbourne, Australia.

Description

The brief was to provide a comfortable, light filled spacious home for our clients and their young family. Significant re-planning of the existing house enabled a more rational and functional layout to suit the demands of family life.

A single storey volume is inserted to the western boundary to accommodate a mud room entered via a discrete steel gate, providing a home for the clutter of daily life. The existing front door functions as a more formal and calm entry, leading you past master suite, study, cloak, powder and rumpus rooms. A new two storey addition is located to the South of the existing house, accommodating the main living spaces at ground with bedrooms, bathroom and play-space above. Despite the south orientation the main living spaces are open and light-filled. Glazed doors slide entirely into the wall cavity so that the interior functions can extend out. A skylight punctuates the single and two storey volumes allowing North light to fill the space below. Charred timber cladding clearly distinguishes the new addition from the old. Black perforated aluminium screens provide form and interest to the rear elevation and occlude views into neighbours gardens from the first floor.

Photography by Glenn Hester

Visit Project 12 Architecture

- by Matt Watts

Gallery