Citlik House by Pin Architects

Designed in 2017 by Pin Architects, this timeless two-story house is situated in the Muğla Province, Turkey.

Description

The Citlik tree that inhabits the site and also gives its name to the town is a symbolic tree in this region. According to the mythology, whoever eats the fruit of the tree will be unable to leave the area. The owners could feel the history lure them to this spot, and unable to venture away, decided to build their home.

Client desired the juxtaposition between simple and timeless, transparent and private all at an affordable rate. They wanted to build a life that was not restrained inside the home. As a botanist, the owner desired a home where her design concept extended out beyond the home and into the natural landscape. Her partner is an off-road motorbike rider and founder of a channel for enduro. They both wanted their home to reflect both their emotional and professional connection to the environment.

The initial design house was based on the following concepts: the careful merger of the ground floor with the surrounding nature, the simplicity and clarity of materials and the affordability in relation to the project. The house, which was designed for a middle aged couple striving to simplify their lives, is formed with few materials, quality details and simple solutions. The open spaces and transparent facades create numerous opportunities for the unification of open and closed spaces. The paradox of the simplicity of the materials and the deliberate amalgamation of nature and structure makes the project unique and timeless.

The entire site consists of three separate units: the multi-purpose garage, a utility house and a parking garage for cars. The owner’s greenhouse is purposefully situated on the south-east corner that is hidden by trees and plants. The location of the greenhouse was selected based on data collected from a study of the sun and purposefully positioned in the trees on the south-east corner to preserve as much native yard space as possible for planting.

The natural environment was a vital aspect in the orientation of the design. The site is populated with ten trees, a careful concoction of olive and other native trees with the one, sole Citlik tree standing in solitude. Their preservation was essential to our design and the we wove our house into the landscape by making them the focal point in the view from the ground-floor windows. The 1.5mt, full height windows also blend into the natural environment by facing a rolling hill heavily inhabited by trees. The owners can lie peacefully in bed and gaze out into the tranquil view of the sky melting into the surrounding hills. The pictorial view continues to the south with a daphne tree plantation that blends and extends into surrounding agricultural sites creating an endless green painting visible from the bedroom windows. The house exists in solitude with only a few neighboring houses tenuously entering its existence.

The building is composed of three elements: concrete, aluminium-framed glass windows and natural wood. The foundation of our design revolves around our fundamental principles. We only use pristine, unsullied materials to enhance how they interact and create the atmosphere that we’ve conceived. Our materials preserve the integrity of our designs and also reduce the cost of the overall project. Unfortunately, the use of less materials and layers can challenge the builder or master craftsman who must focus on the precision of details when constructing the concrete walls, steel beams, floors and canitlevers. They only have one opportunity to get it right with no room for error.

PROJECT SIGNIFICANCE AND IMPACT

Our motive is to empower local builders and create an mutually beneficial relationship where we can both enhance our knowledge and understanding of the construction of buildings. The project has not only impacted the owners, but its positive influence has spread to the land, people and culture by providing a nucleus where knowledge, experience and lifestyle meet to echo out into the community.

Photography courtesy of Pin Architects

Visit Pin Architects

- by Matt Watts

Gallery