Shoreline Dwelling by Murdough Design

Shoreline Dwelling is a modern cabin located in New Hampshire, United States, designed in 2017 by Murdough Design.

Shoreline Dwelling by Murdough Design - 1
Shoreline Dwelling by Murdough Design - 2
Shoreline Dwelling by Murdough Design - 3
Shoreline Dwelling by Murdough Design - 4
Shoreline Dwelling by Murdough Design - 5
Shoreline Dwelling by Murdough Design - 6
Shoreline Dwelling by Murdough Design - 7
Shoreline Dwelling by Murdough Design - 8
Shoreline Dwelling by Murdough Design - 9
Shoreline Dwelling by Murdough Design - 10
Shoreline Dwelling by Murdough Design - 11

Description

The design is a modern interpretation of a traditional cabin: a simple but dynamic wood-clad box and sheltering roof with ample connection to the outdoors. A framework of “expanding” and “sheltering” spaces are choreographed in a sequence of episodes to ground and amplify the relationships and connections between the building and the landscape.

With one’s movement through the cabin, multiple experiences of one’s place in the site and framed, unfolded and revealed. Materials and clean detailing support varied readings of interior/exterior conditions. Glazed fields and frames suggest different relationships to the forest, trees, lake, and sun beyond. The spatial expansion and contraction under the sloping roof and between/ within loose volumes provide a dynamic and interiorized landscape which speaks to the natural one. The roof’s pressure holds a comforting space, cocoon-like in the bedrooms, but gives way in the upper hall as the floor changes to perforated steel and opens to the living area and lake below. The open riser stair extends vertically in a chasm that engages a stand of towering pines beyond. The exterior deck reaches towards the tree canopy as well as into the interior living room. Materials occasionally give way to unconventional moments of understanding one’s place in the cabin/landscape such as the perforated metal catwalk that straddles to the exterior as balcony- heightening one’s sense of elevation being “above” the site. Throughout each day, the house receives and holds light, reflected from the lake into the living areas. The wooden ceilings and spaces within are illuminated with dappled light, ever changing with the weather, time, and season.

The body and senses are engaged throughout the cabin and site in a narrative about one’s time and place on this lakeside idyll, providing a tranquil respite from a plugged-in city life.

Photography by Chuck Choi

Visit Murdough Design

- by Matt Watts

Products You May Like

Gallery