Frastanz-Hofen Education Centre by Pedevilla Architects

Frastanz-Hofen Education Centre is a joint location for childcare, kindergarten and primary school located in Frastanz, Austria, designed in 2021 by Pedevilla Architects.

Frastanz-Hofen Education Centre by Pedevilla Architects - 1
Frastanz-Hofen Education Centre by Pedevilla Architects - 2
Frastanz-Hofen Education Centre by Pedevilla Architects - 3
Frastanz-Hofen Education Centre by Pedevilla Architects - 4
Frastanz-Hofen Education Centre by Pedevilla Architects - 5
Frastanz-Hofen Education Centre by Pedevilla Architects - 6
Frastanz-Hofen Education Centre by Pedevilla Architects - 7
Frastanz-Hofen Education Centre by Pedevilla Architects - 8
Frastanz-Hofen Education Centre by Pedevilla Architects - 9

Description

The Frastanz-Hofen education centre was developed as a joint location for childcare, kindergarten and primary school. It develops from an existing school building, which was comprehensively refurbished but also improved functionally and structurally, with the school still in operation. The extension consists of four new wings that seamlessly connect to the existing building. As a result of the new overall shape of the building, quiet peripheral zones were created for individual learning clusters, while a central marketplace opens up in the centre as a place for meeting and exchange. In this space, children of all ages and parents can come together.

In addition to the school, kindergarten and childcare facilities, the education centre also includes sports rooms, workshops and several music spaces. Many of the rooms are also used by local clubs and the local community.

In the pedagogical concept, great importance was attached to optimising the transition from elementary to primary school. The building is designed to provide the most consistent and targeted pedagogy possible for children aged 1.5 to 10 years. Recurring shared spaces (marketplaces) are also seen as pedagogical nodes. Both children and pupils gather there, being able to re-group into their respective educational areas. Parents use these zones as social areas. A shared meeting space is available for the educators.

A natural and grounded choice of materials creates a down-to-earth and cosy atmosphere – a feeling of being at home. Thanks to their quality, the familiar, regional materials – such as hand-rubbed lime plaster with local aggregates, as well as untreated fir and maple wood – promote communal identification, thus achieving long-term social acceptance.

Photography by Gustav Willeit

Visit Pedevilla Architects

- by Matt Watts

Products You May Like

Gallery