Pond Street Home by Belsize Architects

Located in London, UK, this contemporary extension to a 18th century house was designed by Belsize Architects.

Description by Belsize Architects

Pond Street is a new contemporary extension to an 18th century Grade II listed house, accommodating a new kitchen/dining area with a media room and office space below. By rejecting a traditional brick extension in favour of a striking glazed box, the project reads as a contemporary and sympathetic addition to the original listed Georgian house. A layer of copper mesh was inserted between the two layers of glass in order to create a more private space while blending with the colour of the Georgian brick façade.

The extension contains a kitchen and dining area with lots of natural light and uninterrupted garden views. Folding doors open up the rear wall to create a seamless transition between inside and outside. To remove any sensation of being in a basement at the lower level, a wide double height void was dug between the extension and the party garden wall. This creates drama and provides natural light to a new high-specification family/media room and office space, alongside a new external terrace connected by a brick staircase to the garden. The light-well brings additional daylight into the family room, which can also be shuttered to create an intimate “den”.

At the rear of the garden, a summer-house sits in a sunken suntrap. A copper roof and sliding timber shutters complete the garden view.
The concept of using the copper colour to create connections extends further into the garden, where a newly-planted copper beech hedge will provide additional visual and textural connection between the mesh of the extension and the roof of the summer house.

Photography by Belsize Architects

Visit Belsize Architects

- by Matt Watts