Little House/Big Shed by David Van Galen Architecture

Little House/Big Shed is a lovely retreat located in Island County, Washington, designed in 2018 by David Van Galen Architecture.

Little House/Big Shed by David Van Galen Architecture - 1
Little House/Big Shed by David Van Galen Architecture - 2
Little House/Big Shed by David Van Galen Architecture - 3
Little House/Big Shed by David Van Galen Architecture - 4
Little House/Big Shed by David Van Galen Architecture - 5
Little House/Big Shed by David Van Galen Architecture - 6
Little House/Big Shed by David Van Galen Architecture - 7
Little House/Big Shed by David Van Galen Architecture - 8
Little House/Big Shed by David Van Galen Architecture - 9
Little House/Big Shed by David Van Galen Architecture - 10
Little House/Big Shed by David Van Galen Architecture - 11

Description

Red Alders are the first to arrive after a clear cut. Fast growing and rich in nutrients, they heal and prepare the land for what is to come. They are followed by Douglas Firs, their slow growth nourished by the loam that the alders leave behind, creating their own ecosystem as they gradually displace the alders.

The owners fell in love with this piece of property the first time they walked into the woods on a windy December day. This inland island site was likely logged in the first half of the last century. Three acres of the 5 acre site are now established second growth woodlands that tower above the rolling meadow at the site’s entrance.

A narrow swath of alder remains among the dominant firs, rising from the bottom of the ravine to a glade of ferns. Invasive holly and briars had laid claim to an old tractor path leading into the woods. It’s here, at the confluence of the alders and brambles, that the House and Shed have been placed. Through this careful siting within the evolving forest, only a small number of alders were removed (and will heat the house for several seasons); the firs remain, undisturbed.

The House, set at the ravine’s edge, reaches for a lone fir within the alders. A linear stand of firs is addressed by the north edge of the deck. One of the site’s oldest firs provides a focal point to the south. Nearby, the Shed nestles in at the edge of the glade of ferns.

A new gravel drive traces the old tractor path. Disturbed portions of the site are being replenished with native plantings including salal, vine maples, and ferns.

The program was simple: a secluded small home for a couple who sought a place to prepare and enjoy meals, to read by the fire, to write and paint, to lodge guests, and to sleep among the trees. During the design process, the studio and guest quarters were combined into a separate smaller structure. This reduced the overall mass of the House and allowed the siting of House and Shed to etch a place in the woods, pivoting at the remains of an old growth fir and the younger tree being nourished from its roots.

Corten steel panels, punctuated by stained cedar trim and aluminum-clad wood windows, are topped by standing seam metal roofs. While architectural applications of Corten are typically pre-oxidized to provide a uniform patina, the steel in this project has been left to naturally rust, bringing the House and Shed into dialogue with their surroundings. Much like the trees themselves, each building surface uniquely responds to time, wind, water, and sun.

Net Zero. A 9.3kW solar array with battery backup offsets all energy used on site. Building systems include an air source heat pump with in-floor hydronic loop, high efficiency wood stove, hybrid heat pump water heater with recirculating pump, low-flow fixtures, high efficiency appliances and fans, all LED lighting, and insulation above code minimum.

Photography courtesy of David Van Galen Architecture

Visit David Van Galen Architecture

- by Matt Watts

Products You May Like

Gallery