Magnolia Residence by David Vandervort Architects

This 1,765 square foot Seattle-based residence was designed to metaphorically represent the “new” in contrast and emerging from the “old”.

Magnolia Residence by David Vandervort Architects
Magnolia Residence by David Vandervort Architects
Magnolia Residence by David Vandervort Architects
Magnolia Residence by David Vandervort Architects
Magnolia Residence by David Vandervort Architects
Magnolia Residence by David Vandervort Architects
Magnolia Residence by David Vandervort Architects
Magnolia Residence by David Vandervort Architects

Description by David Vandervort Architects

On the physical location of a previous residence destroyed by fire, a new “shadow house” has been located – a simple gable structure clad in gray corrugated metal siding and roof. The “new” home reaches out from the old in bold form, clad in red cement board siding and fir curtain window wall and is softened by a curved entry path, trellis and deck elements.

Environmental influences on the design included high efficiency glazing and formaldehyde free insulation, and a construction process that considered recycling, waste management and availability of local resources. The featured material palate includes the use of salvaged lumber, formaldehyde free “Medite” flooring, cabinets manufactured with “wheatboard”, concrete countertops, natural finishes and energy star rated appliances.

Visit David Vandervort Architects

- by Matt Watts

Gallery

Recommended