Wentworth House by MHN Design Union

Amazing contemporary residence designed in 2012 by MHN Design Union, situated in Vaucluse, Sydney, Australia.

Description by MHN Design Union

The site is located on the southern ridges of Sydney Harbour at the crest of a gully which feeds into Vaucluse Bay. It is heavily wooded with mature eucalypt and palm trees dotted around the site. The site is characterised by a series of sandstone rock shelfs which occur at various heights as you descend down from the street level.

The design brief was to provide a family home which provided generous amenity yet sat quietly within the landscape. Our intent was to capture the story of the site through the design of the house. From the outset we wanted to merge the house and land in a seamless way. Our response was to create a series of planar elements in both plan and section to define the spaces which interlock and extend into the landscape. Overlaying this idea is the linking stair which threads through the levels twisting and turning like a piece of rope.

The blade walls are parallel and orientate to the north east with the ends open or glazed thus providing transparency and openness to light, ventilation and harbour views.

In section, the multiple floor levels are treated like cascading platforms and echo the existing rock shelfs. These platforms serve to lower you through the house similar to an initial discovery of the site. The stair is central to this experience with the primary spaces extending from it like eddies from a stream. These spaces are quiet and reposed yet maintain their visual connection to the circulation spine. The swimming pool extends the living space and sits high above the ground almost touching the tree canopy.

Emphasising the experiential sequence is a sense of materiality and texture with off form concrete, recycled Ironbark, Burnt Ash and Basaltina stone forming the primary palette. The sense of touch is heightened with the warmth of the native timbers complementing the smooth finishes of the concrete walls and stone floors.

Photography by Richard Glover

Visit MHN Design Union

- by Matt Watts

Gallery

Recommended