Piedra de Bosque by Arnau Estudi d’Arquitectura

Recently designed by Arnau Estudi d’Arquitectura, this contemporary two-story house is situated in Santa Pau, Spain.

Description

Tangent to the border between the village and the forest, this rocky house that rests on the base of a small hill stands up after some sliding down the slope. Its presence is the landmark of the entry into a deep and clear forest where, as the poet says, the walker becomes a prisoner of silence and greenery.

The project takes advantage of the legal possibility of making a dividing wall with the neighbour to turn the back on the human north and enjoy the south of nature; the garden, in which the house cautiously enters through a wooden passage floating on stake, has beeches, oaks and wild mice of the underbrush.

The forest stone tames the cavities offered by the natural mass to live in harmony with the environment; its relationship with the landscape is made from the cracks and crevices that are found in this space; and its entrance takes advantage of the ephemeral grotto under the unstable rock until the unfortunate day when it decides to continue sliding.

Photography courtesy of Arnau Estudi d’Arquitectura

Visit Arnau Estudi d’Arquitectura

- by Matt Watts

Gallery