The Glyptis House by Tom Winter Architects

The Glyptis House is a contemporary single family house located in Brooklyn, New York, designed in 2021 by Tom Winter Architects.

The Glyptis House by Tom Winter Architects - 1
The Glyptis House by Tom Winter Architects - 2
The Glyptis House by Tom Winter Architects - 3
The Glyptis House by Tom Winter Architects - 4
The Glyptis House by Tom Winter Architects - 5
The Glyptis House by Tom Winter Architects - 6
The Glyptis House by Tom Winter Architects - 7
The Glyptis House by Tom Winter Architects - 8
The Glyptis House by Tom Winter Architects - 9

Description

The Glyptis House takes traditional elements of a house and rearranges them in a modern and non-traditional way. The new building fits into its Brooklyn neighborhood of old-fashioned single-family houses and at the same time stands out as a contemporary intervention with its own distinct character.

An elevated brick volume and a folded standing-seam envelope which turns from wall to roof are the defining elements of this composition. The contrasting textures and colors as well as their large overhangs enhance the sculptural character of this house.

The building’s interior is a 3-dimensional open floor plan. All floors and all spaces communicate via a triplex open space and open stair. On the first floor, a double height open plan living and dining room connects to the one-story high kitchen. An open family room above the kitchen on the second floor communicates with the main space yet offers sufficient privacy as a study space. Two kids bedrooms are located on the second floor as well and have easy access to the family room.

The master suite is located on the third floor and opens to a private roof terrace. Terrace and master bedroom were carefully designed around neighbor’s sight lines to ensure privacy.

The main double height space and kitchen open to the backyard with swimming pool. Large sliding doors make for a direct connection between indoors and outdoors.

The interior design concept facilitates communication for all family members, friends and guests, yet offers private spaces to retreat and recreate. The concept is reflective of a modern family’s complex spatial and functional requirements.

Photography courtesy of Tom Winter Architects

Visit Tom Winter Architects

- by Matt Watts

Products You May Like

Gallery