Can Freixes by Pepe Gascón Arquitectura

Can Freixes is a traditional farmhouse located in Girona, Spain, redesigned in 2021 by Pepe Gascón Arquitectura.

Can Freixes by Pepe Gascón Arquitectura - 1
Can Freixes by Pepe Gascón Arquitectura - 2
Can Freixes by Pepe Gascón Arquitectura - 3
Can Freixes by Pepe Gascón Arquitectura - 4
Can Freixes by Pepe Gascón Arquitectura - 5
Can Freixes by Pepe Gascón Arquitectura - 6
Can Freixes by Pepe Gascón Arquitectura - 7
Can Freixes by Pepe Gascón Arquitectura - 8
Can Freixes by Pepe Gascón Arquitectura - 9
Can Freixes by Pepe Gascón Arquitectura - 10
Can Freixes by Pepe Gascón Arquitectura - 11
Can Freixes by Pepe Gascón Arquitectura - 12
Can Freixes by Pepe Gascón Arquitectura - 13
Can Freixes by Pepe Gascón Arquitectura - 14
Can Freixes by Pepe Gascón Arquitectura - 15
Can Freixes by Pepe Gascón Arquitectura - 16
Can Freixes by Pepe Gascón Arquitectura - 17
Can Freixes by Pepe Gascón Arquitectura - 18

Description

A masia is a rural building that is generally isolated and linked to family farms and/or livestock farms. They have been widespread across eastern Spain and the South of France for many centuries.

The layout and design of each of these farmhouses was logical – yet involved a certain level of improvisation – and followed a tailor-made plan based on the requirements of the inhabitants, so that each masia now has its own character and personality.

In terms of construction, the widespread use of stone and ceramics stood out. In most masias, a barrel-vault could be found on the ground floors (as in this case) to protect the wooden beams from damage caused by damp in the stables.

This project is located in the heart of the Baix Empordà region, surrounded by fields used for dry farming.

The farmhouse shares a wall with another larger one, which, together, once formed a single building. It underwent an extension in the 1980s that was far from traditional and distorted its image.

Therefore, the first starting point was to recover the essence of the masia, conserving and enhancing the few original elements (mainly found on the ground floor), while also improving the extension’s appearance as much as possible, to make it more representative of the style we are working with.

To achieve this, the ground floor level has been lowered and opened up to the land to the rear, the barrel vault has been filled in, the vaulted ceilings have been plastered – after breaking the ceramic vaults which make up the floor slabs – the impact of the use of grey-coloured stone has been minimised as it is not typical of the area, new exterior wall openings have been created, maintaining a certain vertical style, and an English-style courtyard has been created on the street-facing side, etc.

Reclaimed elements such as stone jambs and lintels, handmade ceramic tiles, doors, washbasins, sinks, fences, lanterns, fountains and furniture appear throughout the project, reinforcing the identity of the masia, in a setting of ochre colours and rough textures and materials.

Photography by Aitor Estévez

Visit Pepe Gascón Arquitectura

- by Matt Watts

Gallery