K House: Tropical Modernism Meets Traditional Indian Home

Designed by the innovative Atelier Design N Domain, the K House in Alibag, India showcases a captivating transformation of a traditional family home into a modern, tropical-inspired masterpiece. This contemporary residential project seamlessly blends the original structure with a new, open-plan design that prioritizes natural light, ventilation, and a seamless indoor-outdoor connection.

Situated in a lush, tropical village on the outskirts of Bombay, the K House exemplifies the studio’s commitment to sustainable design practices and a sensitive approach to integrating the new with the existing.

Sleek wooden facade and pool reflecting the modern tropical structure.
Sleek modern indoor-outdoor living space with lush greenery, water feature, and lounge area.
Spacious, modern lobby featuring intricate architectural elements and stylish furniture.
Sleek modern design with wood beams, concrete walls, and mushroom-shaped pendant lights.
A striking interior design with a dramatic concrete staircase and pottery accents.
Modern living room with sleek furnishings, large windows, and ornamental plants.
Spacious contemporary living room with floor-to-ceiling windows, plush seating, and tropical views.
Luxurious bedroom with floor-to-ceiling windows, plush bedding, and tropical garden view.
Luxurious bathroom with dark marble walls, round mirror, and modern marble vanity.
Tropical-inspired mural adorns this modern bathroom with sleek vanity and statement lighting.
Wooden slat facade with covered patio and swimming pool surrounded by lush greenery.
Impressive modern building with wooden slat facade, large boulder, and tropical foliage.

About K House

Nestled in the lush outskirts of Bombay, India, the K House project by Atelier Design N Domain (ADND LLP) breathes new life into an existing family home. Completed in 2024, this contemporary transformation seamlessly blends the old with the new, creating a harmonious balance of tropical design.

Embracing the Original Structure

Faced with the challenge of retaining the original beam-column-slab structure, the ADND LLP team took an inclusive approach. They sought to open the plan and bring natural light, ventilation, and nature into the footprint, ensuring the indoor-outdoor connection was a central focus.

A Harmonious Integration

The new design seamlessly envelops the old structure, making it nearly impossible for the inhabitant to distinguish the original from the new. By treating the lower level with contour stone slabs and the upper structure with a wooden brise soleil, the design creates a harmonious dialogue between the earth and the sky.

Embracing the Tropical Context

The large, open double veranda becomes the nucleus of the house, shading from the tropical sun while capturing the natural breeze and offering panoramic views of the surrounding landscape. This transition from indoor to semi-outdoor to outdoor spaces allows for a seamless integration with the natural environment.

Sustainable Practices and Materials

ADND LLP’s approach to the project was guided by principles of sustainability and inclusivity. The use of natural stones, wooden fins, and lime wash paint/plaster sourced within a 5-mile (8-kilometer) radius, demonstrates a commitment to environmentally responsible practices.

A Refined and Integrated Design

By retaining the original structure and building around it, the design team created a thoughtful and integrated solution that respects the site’s history while embracing its tropical context. The result is a seamless transformation that elevates the family home into a modern oasis, blending indoor and outdoor living in a harmonious and sustainable manner.

Photography courtesy of Atelier Design N Domain
Visit Atelier Design N Domain

- by Matt Watts

Tags

Gallery