Basement Renovation by Princeton Design Collaborative

Located in Lawrenceville, New Jersey, this modern 535 sq ft apartment interior was designed in 2011 by Princeton Design Collaborative.

Basement Renovation by Princeton Design Collaborative
Basement Renovation by Princeton Design Collaborative
Basement Renovation by Princeton Design Collaborative
Basement Renovation by Princeton Design Collaborative
Basement Renovation by Princeton Design Collaborative
Basement Renovation by Princeton Design Collaborative
Basement Renovation by Princeton Design Collaborative

Description by Princeton Design Collaborative

This lower level renovation is a re-interpretation of the classic 1960’s knotty pine basement “rec” room. This interpolation has been updated with sophisticated finishes of blueprint matched plain sliced maple with an accent wall in birds eye maple, perforated corrugated metal panel ceiling and natural slate floor. Special attention was spent on lighting, both natural and artificial. Natural light has been introduced via new stain glass windows over the entertainment millwork and skylights at the stair descending to the new lower level. For artificial lighting, energy efficient down lights are complimented with a mirrored cove light at the feature wall , lighted mirrored back display niche and a lighted aquarium to give the allusion of windows and daylight.

The space’s horizontality is accentuated by the lines detailed in the wood panels and millwork which organize the composition in three horizontal zones. These horizontal lines also tie into the selection of lineal pattering in the ceiling panels as well as the carpet selection. To transition the upper level floor material with the new lower level, the stair treads have the white oak found at the top and the risers are the slate found at the bottom. Millwork takes on a sculptural character to lead ones eye from zone to zone. To ensure the abundance of wood in the space is not over powering, metallic back painted frosted glass accents are used and tie into the sculptural quality of the millwork and the pallet of metals used at the ceiling, columns and furniture legs. All the furniture except for the chairs, ottomans and bar stools is custom design and fabricated for the space.

Basement Renovation by Princeton Design Collaborative

Visit Princeton Design Collaborative

- by Matt Watts

Gallery

Recommended