Sea Ranch Cabin by Frank / Architects

Beautiful modern wooden cabin designed by Berkeley-based Frank / Architects situated in the redwood forest, California.

Sea Ranch Cabin by Frank / Architects
Sea Ranch Cabin by Frank / Architects
Sea Ranch Cabin by Frank / Architects
Sea Ranch Cabin by Frank / Architects
Sea Ranch Cabin by Frank / Architects
Sea Ranch Cabin by Frank / Architects

Description by Frank / Architects

The Cabin inhabits a draw in the redwood forest at The Sea Ranch. Approached from the road below, a path winds through trees up the side of an incline to where the house steps in two directions up the slope. From a porch, which glimpses a view up the center of the draw alongside the house. Stairs ascend inside along the wall towards great panes of glass , which frame a view of massive trunks rhythmically pacing in clusters up towards the far ridge.

From the top of the stairs the space widens to create a living/hosting area opening through glass doors into the forest ahead and set among hefty round wood columns inside that echo the trunks on the hillside. A benched area to the right creates a gathering place next to a wood stove that can rotate and steps rise into a sleeping area, which is veiled by carved wooden screens that once had their place in a family home in India.

The form of the house derives from its place on the hillside. Its roof slopes fold on a diagonal to shape the view along the long slope reaching up into the forest in one direction and to climb perpendicularly up the sharper rise on the southeast towards a small clearing The volume created by the sloping roof provides for sleeping and bathing places, a view up into the surrounding trees and access to a nooked terrace off the bedroom.

The house takes its character from the site, with the siding boards, inside and out, reaching vertically like the trees, solid round columns continuing the upright presence of the trunks inside and the filigreed wooden screens from India carrying an intricacy of detail that relates to the lacey undergrowth of the forest Strategically placed high windows and skylights open views to tree tops and drop feathered light and sun from openings in the sky above into kitchen and stair areas, enlivening surfaces throughout the house.

Visit Frank / Architects

- by Matt Watts

Gallery

Recommended