Evans House by A4estudio

This contemporary private residence located in Tunuyán, Argentina, was designed in 2014 by A4estudio.

Description by A4estudio

The vineyard landscape with the Andes Mountains is subtle, we must rise over the vegetation line to get the views of the valley and the Andes mountains.

Construction of an artifice

The project is a prism that sits on a basement. The natural landscape of Uco`s Valley, framed by the Andes, gets culturalized with the vineyards plots. It is extensive. It invites us to contemplate, to breathe … to stay …

Working on such context is a challenge, but a great responsibility as well. The project resulting from this process should meet the spirit of this natural background, be part of it …

The project is designed with the logic of the hollowed trunk. From the inside, the space concentrates the west and east views. The exterior coated in rusty metal dialogues with the cultural landscape of vineyards … while the inside is coated in natural wood.

The basement is built with local river stones, their colors dialogue with the mineral and arid natural landscape.

On top of the basement, the house arranges the diurnal areas, placing the viewer in a dominant position, framing views of the landscape.

The research focuses on the relation between the project and the landscape where it sits. A process that goes from the dominant landscape and the constructed element in contact with the natural soil, to get shelter and perceive the dominant views.

Photography courtesy of Michael Evans + A4estudio

Visit A4estudio

- by Matt Watts