Beach Courtyard House by Auhaus Architecture

This beautiful beach house located in Victoria, Australia, was designed in 2016 by Auhaus Architecture.

Description by Auhaus Architecture

This new house on the 13th Beach golf course has been designed in response to site conditions – an irregular wedge shaped site, a slight upward slope from front to rear, driving winds across the course from the adjoining Thirteenth Beach, North facing front boundary, golfers regularly passing by on the southern edge, the obscuring of future neighbouring buildings (it is part of a newly opened land section and has no immediate neighbours yet). The sweeping plan takes in the extremities of the wedge shaped site, folding away from the prevailing winds and enclosing a large, sheltered north facing courtyard and pool. A monolithic block wall inside the fence line bounds the long courtyard edge, creating a greater feeling of enclosure and seclusion within the main external zone. Large openings through the wall allowing foliage to spill through, giving the sense of an endless landscape beyond. All habitable rooms face into the central courtyard, providing outlook and a strong connectedness throughout the house. The split level plan delineates zones within the house whilst the relative height of the two levels obscures the immediate foreground of road / neighbours and provides a vista across to the treelined horizon.

Photography courtesy of Auhaus Architecture

Visit Auhaus Architecture

- by Matt Watts

Gallery