Nest House by Zen Architects

Located in Melbourne, Australia, this rear addition to an existing double fronted period home was designed in 2015 by Zen Architects.

Description

A rear addition to an existing double fronted period home in West Brunswick, The Nest consists of a new open plan living area and a mezzanine.

The client’s brief specified that the kitchen should be the focal point of the house with all family rooms interacting with this area. The solution came in the form of a nest-like mezzanine studio that floats above the living area. Underneath the canopy of a dramatic, north-facing raked roof, the mezzanine facilitates interaction between each room in the house while still allowing separation of spaces for privacy, acoustics or thermal comfort if required.

The result is a compact, interwoven house that respects its surrounding environment whilst enhancing the passive solar performance of both the old and new sections of house and interaction with outdoor spaces at the rear

Photography by Emma Cross

Visit Zen Architects

- by Matt Watts

Gallery