Mountain Shelter by Michele Versaci

A bivouac at high altitude, a few metres from summit Dormillouse (2908 mslm) on the border between Italy and France, in the upper Valle di Susa. It has been designed in 2019 by Michele Versaci.

Description

BLACK BODY MOUNTAIN SHELTER | BIVOUAC MATTEO CORRADINI

The Matteo Corradini bivouac is a black opaque body set in the alpine landscape. An optical device stretching out towards the landscape, installed in but few days with a light and reversible building system. A Swiss pine wooden nest which gives life to a new 3000-metre-altitude venue.

The project was conceived by Paolo Corradini and his family, in loving memory of their son, Matteo, a passionate mountaineer.

A BLACK OPAQUE BODY AT HIGH ALTITUDE

In physics a black body is an ideal object that totally absorbs the energy, re-irradiating it in the surrounding environment. Leaning on a small pass beneath the last slopes near the summit, Bivacco Matteo Corradini is a dark prism with an hexagonal profile, nestled in the alpine landscape. A metal shell capable of protecting it from high altitude extreme weather conditions and absorbing the maximum solar radiation.

Materials and volumes have been designed in relation to the landscape: steep crests of dark rock from which grassy slopes and rocks develop, completely covered with snow in the winter season. A discreet interference that, like an inhabited land art work, defines unexpected points of view in the natural landscape.

A WOODEN CRADLE

Thanks to the external cladding material and its stratigraphy, the envelope guarantees high performance in terms of winter and summer insulation. The metal shell protects a small room made of Swiss pine, the wood used in the Alpine tradition to make cradles and bedroom coverings, due to its scent and its ease of processing.

The interior of the bivouac is composed of a system of wooden steps that develop on the two short sides of the building, around a central table. The six wooden steps, three on each side, become beds for the night while, during the day, they define a system of seats overhanging the slope of the mountain.

A cosy, welcoming, and convivial nest: a meeting place at 3000 meters above sea level, for the community of mountaineers.

AN OPTICAL DEVICE

The shape of the building has been modelled in favour of the surrounding landscape. Two large windows open on the short sides like telescopes or the bellow lens of optical benches. The two windows capture the landscape, looking northwards onto Val Thuras and framing the Ecrins massif to the south.

ASSEMBLY AND LAND USE

The volume rests on the ground for 1/4 of its lower surface so as to adapt to the slope, while limiting soil consumption. Reversibility and environmental sustainability are key points of the project: a light and low-impact installation.

The design responded to this objective by defining a process of wooden prefabrication that allowed the bivouac to be installed in a short time. The modules were built and pre-assembled in the workshop, then transported by helicopter and reassembled on the construction site. The optimisation of weights and shapes made assembly at high altitudes quick and easy and minimised helicopter transport.

PLACE

The Matteo Corradini bivouac is at a few metres from Dormillouse summit, in the upper Valle di Susa, 2908 mslm. The peak of the Dormillouse is the highest point of the ridge that separates Val Thuras from Cervières Valley, in the Briançonnais area.

The bivouac is mainly for winter and spring: the Val Thuras is a privileged destination for ski mountaineering and the Dormillouse is one of the most popular destinations in the valley. The small pass, chosen as the site for installing the structure, is a panoramic and scenic point ideal for the construction of an emergency shelter that can accommodate the many ski mountaineers and offer support for hikers who, throughout the year, decide to reach the summit after a few hours of walking.

Photography by Michele Versaci and Andrea Cassi

Visit Michele Versaci

- by Matt Watts

Gallery