Attic Apartment by Kilo Honč

This modern attic apartment designed for a young family by Kilo Honč, is located in Bratislava, Slovakia.

Description

The loft is located in one of the most saught after Bratislava districts built in the 1950‘s under the name of 500 apartments. This district represents the oldest housing estate in Bratislava, built after World War II in response to a massive influx of people to the capital. It has become attractive particularly for young families. Since then Bratislava has undergone strong urbanization and the location is being absorbed into the narrower city center. It is becoming very attractive and unique. Due to the ever-increasing interest in housing, the originally uninhabited attic floors of these characteristic three-storey houses started undergoing renovations in the 1990s, which led to the creation of lofts.

The original condition of the apartment after years of usage did not meet the requirements of the family. Minor, but important renovations were made. The aim was to achieve maximum use of space, openness (spatial) and new generous storage space. The day zone of the apartment must work for a large 5-member family.

The functional – operational segmentation of space is determined by furniture, not partitions. It defines, divides, but at the same time gives it a comprehensive character to the total space. The living room, kitchen,

dining room, game room, reading room and music room … All one multifunctional space – large, modifiable and transparent.

The main layout element is the new kitchen, which is actively connected to the living room through a two-way modular sofa. As the cooking is quite often in a family of five, it is really a central communication space for all members.

As part of the construction work, we removed the technical room with the boiler, which no longer fulfilled its function and was replaced by a high kitchen assembly, into which we also integrated a new boiler. The unused chimney with a fireplace was removed and the space increased to a depth of another 60 cm. In the hallway, the building openings have been moved to create a new niche for storage space and last but not least the plasterboard ceiling has been removed. We opened the space and showed the construction of the roof.

Photography by Matej Hakár

Visit Kilo Honč

- by Matt Watts

Gallery