Boomerang House by AJG Architects

Designed in 2020 by AJG Architects, Boomerang House is a contemporary single-story house located in Risskov, Denmark.

Description

In the old part of Risskov, located north of the city of Aarhus, with close proximity to the water and the forest, Boomerang House is nestled into a lush, green garden surrounded by tall hedges and mature trees.

From the beginning the site was unremarkable, but with the guidance of the architect, the project as a whole has become an exceptional place.

Located 120m from the seashore, the area was originally planned as a lower density area for holiday homes, where the citizens of Aarhus would spent their leisure time. Over the years, the area has evolved with a majority of homes as permanent residences, all the while maintaining the green and tranquil atmosphere.

The architectural concept of the house is radically different from conventional planning practices of the day, for a parcel of this nature. Typically a building volume would be planned in parallel along one of the property boundaries to allocate as much free space for a garden as possible.

After carefully studying the compact lot, in consideration of the owner’s demands, Copenhagen firm AJG Architects deemed a conventional organisation would give a large part of the garden area significantly less user value and a large portion of the house facades would not optimise conditions of daylighting and garden view.

Project leader Kasper Ax proposed a bold design where the building volume is actually located centrally in the garden.

“ We achieved a feeling of fusion between house and garden in as many interior and exterior spaces as possible by placing the main part of the building volume in the center of the garden. The organic design thus divides the garden into a number of contiguous outdoor living zones, which gives the garden high utility value at all times of the day.”

The house itself is designed as two heavy, bricked solids at each end of the garden, that carry a light weight, floating organic roof clad in ash wood, thus creating a central open and transparent common living area with connection to all portions of the house.

Photography by Frederikke Norgard

Visit AJG Architects

- by Matt Watts

Products You May Like

Gallery