Estoril Rm House by João Tiago Aguiar Arquitectos

Estoril Rm House is a contemporary house located in Estoril, Portugal, designed in 2020 by João Tiago Aguiar Arquitectos.

Estoril Rm House by João Tiago Aguiar Arquitectos - 1
Estoril Rm House by João Tiago Aguiar Arquitectos - 2
Estoril Rm House by João Tiago Aguiar Arquitectos - 3
Estoril Rm House by João Tiago Aguiar Arquitectos - 4
Estoril Rm House by João Tiago Aguiar Arquitectos - 5
Estoril Rm House by João Tiago Aguiar Arquitectos - 6
Estoril Rm House by João Tiago Aguiar Arquitectos - 7
Estoril Rm House by João Tiago Aguiar Arquitectos - 8
Estoril Rm House by João Tiago Aguiar Arquitectos - 9
Estoril Rm House by João Tiago Aguiar Arquitectos - 10
Estoril Rm House by João Tiago Aguiar Arquitectos - 11
Estoril Rm House by João Tiago Aguiar Arquitectos - 12
Estoril Rm House by João Tiago Aguiar Arquitectos - 13

Description

Located in Estoril, one of the most cosmopolitan areas in Lisbon’s region, the house benefits from its proximity to the Atlantic Ocean and the cultural and entertainment offer which turned Estoril so well-known.

The expansion, as the whole intervention, creates the so desired contemporary style by privileging open, fluid and very practical spaces that lead to new impressions and interpretations of the whole space.

In this project, the challenge consisted in identifying the needs, preferences, and any particularities that its residents might have in order to design a house that combines architecture and living space.

The house comprises two floors, a swimming-pool, a garage, a porch, and several outbuildings which include a game room, a laundry and more storage rooms, making perfect sense to connect the garage to the main building by designing a new volume. This new body, besides allowing to park and enter directly into the house, expands the useful area on both floors and introduces another architectural narrative.

This new construction is highlighted and magnified by the cladding stereotomy with an embossed graphic pattern that covers the masonry façade. The composition, resembling the traditional portuguese tiles was also applied to the sliding openings in phenolic panels which provide shading and security.

On the inside, it was decided to maintain the spatial organization, with the private area on the upper floor and the social area on the ground floor. A small winter garden underneath the stairs that give access from the ground-floor to the 1st floor and vice-versa was designed.

To provide greater comfort and living quality, all the changes on the upper floor were designed keeping these assumptions in mind such as the design of a new suite and an additional living zone, built thanks to the demolition of another room wall. The access to this pleasant area is made directly from the naturally enlightened and ventilated corridor. On the other hand, the closet and ensuite bathroom of an old suite were transformed into a new bedroom, while a new master-suite was designed in the new volume of the house.

The elevations went through few modifications, except the one which was demolished to raise the already mentioned expansion, while the others underwent aesthetic and functional processes regarding the claddings such as the replacement of railings on balconies, now with a more contemporary and soft design, along with the transformation of windows in French windows.

A “tailor-made” telescopic cover was designed and developed for the swimming pool to allow its use throughout the year and not only in the summer with the same traditional Portuguese tiles pattern that coats the new volume, providing a greater equilibrium and an overall perception between the original house and the new constructions.

Photography by FG+SG – Architecture Photography

Visit João Tiago Aguiar Arquitectos

- by Matt Watts

Products You May Like

Gallery