Strong Arm House by MCK Architecture + Interiors

Strong Arm House is a stunning contemporary house located in Sydney, Australia, designed in 2019 by MCK Architecture + Interiors.

Strong Arm House by MCK Architecture + Interiors - 1
Strong Arm House by MCK Architecture + Interiors - 2
Strong Arm House by MCK Architecture + Interiors - 3
Strong Arm House by MCK Architecture + Interiors - 4
Strong Arm House by MCK Architecture + Interiors - 5
Strong Arm House by MCK Architecture + Interiors - 6
Strong Arm House by MCK Architecture + Interiors - 7
Strong Arm House by MCK Architecture + Interiors - 8
Strong Arm House by MCK Architecture + Interiors - 9
Strong Arm House by MCK Architecture + Interiors - 10
Strong Arm House by MCK Architecture + Interiors - 11
Strong Arm House by MCK Architecture + Interiors - 12
Strong Arm House by MCK Architecture + Interiors - 13
Strong Arm House by MCK Architecture + Interiors - 14
Strong Arm House by MCK Architecture + Interiors - 15

Description

Strong Arm House is the bold response to a demanding brief to suit a busy family of seven who requested a flexible and practical home to suit their evolving needs. A modest bungalow is reconfigured and extended via a contemporary addition to create a sense of place for the young family. Functionally providing space to eat, play and rest, a home to share years of moments with those closest in one’s life, and to have peace of mind or solitude when needed. Moving towards the rear of the existing home, one anticipates something greater through glimpses of a dynamic interplay of punched light slots and sculptural floating forms creating a dialogue with the existing dwelling. The abstract projecting pool unites the living space with the garden. Simple planning combined with a robust material palette ensures continuity between the old and the new and form a backdrop to the color of family life.

Strong Arm House is the bold response to a demanding brief to suit a busy family of seven who requested a flexible and practical home to suit their evolving needs. A modest bungalow is reconfigured and extended via a contemporary addition to create a sense of place for the young family. Functionally providing space to eat, play and rest, a home to share years of moments with those closest in one’s life, and to have peace of mind or solitude when needed.

Strong Arm House embraces the constraints of its site. From the street, we were confronted with what is a typical, modest, traditional Melburnian Edwardian bungalow. With the underlying philosophy of relative modesty, the new form is a setback, maintaining the traditional frontage to the street. In a dense urban setting where heritage takes respectful precedence, natural light, privacy, and accommodation are newly and delicately inserted within and beyond the bungalow. Embracing the opportunity to open it up and create a contemporary flow enabled interior spaces to connect to the exterior spaces over different levels. Moving towards the rear of the existing home, one anticipates something greater through glimpses of a dynamic interplay of punched light slots and sculptural floating forms creating a dialogue with the existing dwelling. There is play on the contrast between old and new throughout; traces of the bungalow including the front rooms are retained and a contemporary sequence of spaces are built inside, around, underneath, adjacent to, and beyond the existing elements. Engagement with each existing layer of the original house creates a dialogue with a robust palette of materials and forms. Upstairs, the repeated motif of an enfolding black timber screen provides continuity and privacy to the Children’s bedroom wing. A modern interpretation of the workmanship seen in the ornamentation of traditional houses, the resulting interplay of light and shadow throughout the day elevates these spaces.

The combined Kitchen, Living, and Dining space in the bosom of a generous void provide a meeting place for a busy family to gather at the end of the day and reflect. The space is an exploration in dismantling the typical extension and plays with negative space as primary space. Simple planning combined with a robust material palette throughout ensure continuity between the old and the new and form a backdrop to the color of family life. A close working relationship with the Structural Engineers to coordinate the crucial post-tensioned beam enabled the seamless interconnection with the outdoors that was integral to the design. Enduring materials were selected to keep the house as low maintenance as possible. Thermal mass and passive design techniques were implemented to reduce reliance on air-conditioning. The placement of the pool almost literally within the living room serves as a natural air conditioner when the doors are stacked back and breezes travel across its surface. An enthusiastic Architect, Client, and Builder relationship ensured that the final outcome resulted in a home that will grow with the family for many years to come.

Photography by Felix Mooneeram

Visit MCK Architecture + Interiors

- by Matt Watts

Products You May Like

Gallery