House by the Lake by CHK Arquitectura

This modern residential property situated by Valle de Bravo Lake in Mexico was designed in 2012 by Eduardo Hernandez of CHK Arquitectura.

House by the Lake by CHK Arquitectura
House by the Lake by CHK Arquitectura
House by the Lake by CHK Arquitectura
House by the Lake by CHK Arquitectura
House by the Lake by CHK Arquitectura
House by the Lake by CHK Arquitectura
House by the Lake by CHK Arquitectura
House by the Lake by CHK Arquitectura
House by the Lake by CHK Arquitectura
House by the Lake by CHK Arquitectura
House by the Lake by CHK Arquitectura
House by the Lake by CHK Arquitectura
House by the Lake by CHK Arquitectura
House by the Lake by CHK Arquitectura
House by the Lake by CHK Arquitectura
House by the Lake by CHK Arquitectura
House by the Lake by CHK Arquitectura
House by the Lake by CHK Arquitectura
House by the Lake by CHK Arquitectura
House by the Lake by CHK Arquitectura
House by the Lake by CHK Arquitectura
House by the Lake by CHK Arquitectura
House by the Lake by CHK Arquitectura

Description by CHK Arquitectura

The project is located in a steep slope irregular in its geometry.

Limited by a brook with a clear water stream and by the lake itself in a very narrow end with a constrained bridge that gives access only to the site in one of its sides ; and with neighbor constructions limited with vegetations and heavy forest on the rest of the limits .

Though gifted with beautiful views to the lake and to the brook ; the site does not give these sights at first glance and have to be reached upon at different levels of the terrain and to be seen trough the neighboring forest therefore needing to locate the different functions of the program in the more or less privileged zones , according to their importance .

The program is set as to have the best views to the public spaces in a horizontal arrangement and the private quarters in a vertical disposition.

The plastic expression of these volumes, and how they are built and the circulation among them is the theme though wich the project expresses itself.

The cuts and stalls that hold the terrain are solved with stone walls from the zone . other lighter elements are built with poured concrete or brick to divide spaces ,or an adendum made of folded metal plate as an”origami object” is inserted under the heavier construction and glass paneling is placed where the views so require. The flooring is a lightened concrete system over steel and wooden beams .

The relation of the different spaces to the terrain sometimes very massive as well as the views they confront (seeking transparency mos of the times ) ; give the project a complex game of lightness and levity .

Visit CHK Arquitectura

- by Matt Watts

Gallery

Recommended