Modern Apartment by RULES Architekti

This modern 549 sq ft apartment recently designed by RULES Architekti is situated in Dlhé diely, Bratislava, Slovakia.

Modern Apartment by RULES Architekti
Modern Apartment by RULES Architekti
Modern Apartment by RULES Architekti
Modern Apartment by RULES Architekti
Modern Apartment by RULES Architekti
Modern Apartment by RULES Architekti
Modern Apartment by RULES Architekti
Modern Apartment by RULES Architekti
Modern Apartment by RULES Architekti
Modern Apartment by RULES Architekti
Modern Apartment by RULES Architekti
Modern Apartment by RULES Architekti
Modern Apartment by RULES Architekti
Modern Apartment by RULES Architekti
Modern Apartment by RULES Architekti
Modern Apartment by RULES Architekti
Modern Apartment by RULES Architekti
Modern Apartment by RULES Architekti
Modern Apartment by RULES Architekti

Description by RULES Architekti

At the beginning of this project there was an old devastated apartment calling for reconstruction. In the apartment area of 51 m² (549 ft²) the main task was to solve the lack of storage space and at the same time to not fill the space with wardrobes. For maximum space usage we designed all the furniture as made-to-measure. We hang part of the kitchen furniture on the wall to optically diminish floor area. During the day only the colourful element prevails – green wall in the living room, which is overgrown by living plants. Living room connected to the kitchen with a living plant.

Daily space of the luxury apartment was designed to have plenty of storage space and to not seem full. Using the same materials we have achieved visual homogeneity of the space. We united the floor with parquets, we used the same living room panelling in the kitchen too. We hung most of the furniture on the wall so it does not optically diminish room area.

Work desk and shelf under the TV

White shelves on the panelling wall serve a function as a work desk and shelves under the television. All big devices, computer, hi-fi components, we put to the kitchen kit to do not disturb clean lines of the living room. Shelves have the perfect height to be suitable for insert of sliding fittings with storage space for tiny items.

Foyer as a part of a day-zone

We have designed entrances to the luxury apartment in that way, so on first sight it shows that this is not an ordinary reconstruction. Doors to wash area and bathrooms are made of frosted glass to the entire height of the room. The mirror on the foyer wall optically extends this corridor and multiplies the effect of the perspective. As a floor covering we used large scale gres floor tiles, on the left is a wooden wardrobe.

Enlargement of apartment day part

In small apartments, where there is the assumption that two persons of similar age and with a similar day regime will live, it is meaningless to divide space into zones or into smaller units. On the contrary, it is reasonable to open as fully as possible so the day part acts as a one big room. In this case we connected living room with kitchen and also with foyer.

Overhead kitchen countertop

Overhead kitchen countertop makes the floor maintenance under the furniture easier and at the same time it optically enlarges the floor area of day zone. We designed led lights on the overhanging parts of the furniture, which intensify the impression of airy space. Colourful led lights are synchronized in the all parts of the apartment.

Grey custom corner sofa

There was a need to use each centimetre of the living room and sofas from stores did not fit for us with their measurements. Right side of sofa is used for seating while watching TV. The left side is big and hard enough to serves as occasional bed. Seat cover is grey fabric. We used the same material for bed upholstery.

Visit RULES Architekti

- by Matt Watts

Gallery

Recommended