Le 205 by Atelier Moderno

Atelier Moderno turned a small 1950s building situated in Montreal, Canada into an amazing modern residence.

Le 205 by Atelier Moderno
Le 205 by Atelier Moderno
Le 205 by Atelier Moderno
Le 205 by Atelier Moderno
Le 205 by Atelier Moderno
Le 205 by Atelier Moderno
Le 205 by Atelier Moderno
Le 205 by Atelier Moderno
Le 205 by Atelier Moderno
Le 205 by Atelier Moderno
Le 205 by Atelier Moderno
Le 205 by Atelier Moderno
Le 205 by Atelier Moderno
Le 205 by Atelier Moderno

Description by Atelier Moderno

A designer, his two sons, and their tireless terrier Winston share a small 1950’s building that stands rather unnoticed among its neighbors in the Mile-Ex district. The robust walls of this former workshop, however, hide a jewel conversion within.

If the recomposed facade is surprisingly private, its large windows and full-height steel door, slightly recessed, announce the minimalist mastery of the interior plan: a wide corridor extends along the north-south axis, adjacent an existing party wall of exposed masonry accentuated by a thin line of light, serving well-defined living spaces, bright and convivial, where everyone can go about their activities without affecting those of others, all the while fostering a certain air of intimacy and affection.

The interior opens onto a common area that includes a cozy living room with a corner desk, a dining room, and a streamlined kitchen where each element asserts its modernity with absolute conviction: a stainless steel cooking unit, a preparation island in white Corian®, and a large storage module and table in solid white oak. A single stringer staircase provides direct access to a green roof terrace, offering both privacy and urban presence. Beyond the common area follows, in sequence, the boys’ rooms and the master bedroom, with a private bath, distinguished by the marriage of painted concrete, ipe wood, porcelain, stainless steel, glass, water and the occasional fire of a small brazier.

The desire to reduce the environmental footprint of the building by the addition of skylights, soy-based spray insulation, radiant slab heating, and a green roof, as well as the preservation and enhancement of existing elements, whether it be the original structural elements, the old doors, windows, and gratings, or, in a more personal manner, the reclamation of a lamp and vintage furniture that once belonged to his father, add a final richness to the project that emanates the image of the men who inhabit it.

Photography by Stéphane Groleau

Visit Atelier Moderno

- by Matt Watts

Gallery

Recommended