Harbour Front-Row Seat by Luigi Rosselli Architects

Modern waterfront residence designed by Luigi Rosselli Architects, situated in the Eastern Suburbs of Sydney, Australia.

Harbour Front-Row Seat by Luigi Rosselli Architects - 1
Harbour Front-Row Seat by Luigi Rosselli Architects - 2
Harbour Front-Row Seat by Luigi Rosselli Architects - 3
Harbour Front-Row Seat by Luigi Rosselli Architects - 4
Harbour Front-Row Seat by Luigi Rosselli Architects - 5
Harbour Front-Row Seat by Luigi Rosselli Architects - 6
Harbour Front-Row Seat by Luigi Rosselli Architects - 7
Harbour Front-Row Seat by Luigi Rosselli Architects - 8
Harbour Front-Row Seat by Luigi Rosselli Architects - 9
Harbour Front-Row Seat by Luigi Rosselli Architects - 10
Harbour Front-Row Seat by Luigi Rosselli Architects - 11
Harbour Front-Row Seat by Luigi Rosselli Architects - 12
Harbour Front-Row Seat by Luigi Rosselli Architects - 13
Harbour Front-Row Seat by Luigi Rosselli Architects - 14

Description by Luigi Rosselli Architects

It is quite rare, in Woollahra Council’s municipality, to have a house waterfront residence so close to the water. One gets the feeling of being in Sydney Harbour when looking out of the oversized wafer-thin framed windows.

Luigi Rosselli Architects won a limited architectural competition to develop the site by proposing to revive the existing three storey house while the competitors opted for a clean slate solution. Adaptive reuse is the best way to keep a carbon footprint small and the strategy was rewarded in this waterfront property by maintaining the foreshore building line just a few steps from the water. A new house would have to be set further back.

Though built on the edge of beach this is not a beach house. The cultured art lovers and sophisticated art collectors who commissioned this project required a very urbane and elegant residence, with an environment ideal to display their collection. Expansive Wall spaces, nooks for sculptures and specialised art lighting were necessary.

The entry courtyard was originally a cramped driveway with three garages as main features, the solution was to relocate the garages and have a Will Dangar designed courtyard with sculptural plants and textural architectural details. The result restored a sense of dignified arrival where people, not cars, are welcome.

Interior Design by Alexandra Donohoe for Decus Interiors
Landscape Architecture by William Dangar for Dangar Group / William Dangar Associates

Photography by Justin Alexander and Edward Birch

Visit Luigi Rosselli Architects

- by Matt Watts

Products You May Like

Gallery