Hawthorn East Residence by Chan Architecture

This 1920s double brick English Cottage style house was recently redesigned and extended by Chan Architecture.

It’s is situated in Hawthorn East, Melbourne, Australia.

Description by Chan Architecture

This project is a rear renovation and extension to an 1920s double brick ‘English Cottage’ style house in Hawthorn East, Melbourne. The existing house had a number of separate, disconnected rooms – a formal living, a kitchen, a formal dining room and a sun room – and what the house needed was a central, open planned living/dining/kitchen space that would also maximise the north facing aspect and the view to the pool. There was also the requirement to add a downstairs bedroom and bathroom, and renovate the two upstairs bathrooms.

The response was to prop up the first floor, and insert a clean, modern extension with large north facing stacker sliding doors and high ceilings opening out to the pool and backyard. This area is entered via a corridor with dark timber lining which not only creates a contrast between new and old, but adds to the sense of drama in arriving into the new house. The extension also incorporated a new downstairs master bedroom, ensuite, walk in robe and an upstairs roof deck to take advantage of the city views to the west.

Renovating and extending a typical Victorian terrace always poses a unique set of challenges. The blocks are often long and narrow, with a symmetrical arrangement of period-style bedrooms at the front of the house divided by a central corridor, leading out to a small lean-to structure that was typically constructed in the 1960s and 70s. This creates a house that has the ‘nice’ part of the house at the front, whereas the rear living spaces are often small, dark, cramped and often awkwardly planned.

So the main challenges with any extension such as this are firstly how to seamlessly transition from the old part of the house to the new, and how to create a sense of spaciousness and light in the new living spaces, whilst sill respecting the original building.

Our approach was to firstly separate the new and the old via the insertion of a black timber-lined box, containing the two bathrooms on both sides accessed via hidden doors. This created a clear visual break between the new and the old, as well as create a sense of drama when one walks through the dark corridor with the lowered ceiling into the new light-filled living space.

The new living area opens up towards the garden, via a raked ceiling and fully openable stacker doors to allow the backyard to be part of the house, allow sunlight to penetrate into the living spaces in the winter months, and allow for natural ventilation to run through the entire house.

Whilst the living, dining and kitchen areas are part of the same area, they have been defined by the pendant light fittings, furniture and soft floor furnishings.

The material palette was carefully chosen to provide softness and warmth to the clean lines of the design, by using natural materials such as plywood on the ceiling, the sheer linen curtains and the blackbutt flooring. At the same time the detailing was carefully considered via concealed pelmets for furnishings and lighting, concealed fixings of ceiling linings, flooring and joinery, and minimal use of handles so as to not distract from the form and expression of the design.

From a sustainability perspective, passive design principles were adopted throughout, including shaded double glazed windows to the north preventing heat in the summer and allowing sunlight in the winter, large openable windows on opposite ends of the house for natural ventilation, recycling water from the roof and laundry, solar panels to generate power and extensive insulation and sealing to prevent heat loss. This all combines to create a dwelling that almost requires no artificial heating or cooling.

Often the simplest concepts require the most consideration to allow the ideas to flow through from the overall vision to the smallest details. Simple clean lines with carefully detailed junctions, a balanced selection of materials and colours, proper orientation and integration of sustainability principles can create a home that is modern, comfortable, and most importantly, livable.

Photography by Folded Bird Photography

Visit Chan Architecture

- by Matt Watts