RMJ Residence by Felipe Bueno and Alexandre Bueno

This 5,920 sq ft residence designed by Felipe and Alexandre Bueno is located in Uberlândia, Brazil.


The volume of the house is the result of the design of the client: to have a house on one level on a plot with a height difference of almost 4 meters (13 feet). To understand the needs of the client, without dramatically changing the natural contour of the land, we divided the program into two floors: on the street level are all the technical units (garage, laundry, cellar), while the rest of the program (social, private, and leisure areas) are organized in a single upper floor, which is in a way a house on high ground.

The division of the volumes on the main floor was initially drawn by the presence of a large tree in the ground, which created a division into two blocks, one social and the other private. By contrast, two open spaces were created, an entrance garden in an interior leisure area with a pool and a large deck.

The main entrance to the house is through a concrete staircase that defines the road organically in the slope of the land, which, through some elongated steps, alternates the circulation and places of permanence in the entrance garden.

On the opposite side of the large wall clad in wood on the facade, we installed a vertical garden which expands from the external garden to the interior. As a result between this wall and the edge of the interiors, the environments are privileged with natural lighting and ventilation as well as privacy in relation to neighbors.

The entrance to the social area is through large frames that integrate interior and exterior spaces, such integration is repeated for the internal garden, opening to the living room, dining room and kitchen to the leisure area of the house.

Half a level above, overlooking the pool, we have the bedroom volume. The volume uses the setback of the lateral boundary of the site to create a private green corridor, where residents can open the floor to ceiling windows, without any privacy issues. On the other side, through large wooden frames, the bedrooms open to the interior play area.

Photography by Cae Oliveira

- by Matt Watts