North Vancouver House by Scott & Scott Architects

Redesigned in 2015 by Scott & Scott Architects, this single family residence is situated in North Vancouver, Canada.

Description by Scott & Scott Architects

Working with the architects to locate a suitable property for a new home the clients purchased a 1950s post and beam house located near the base of Grouse Mountain. The house, while extensively renovated over the years, had a modest scale, well proportioned rooms and a strong connection to the wooded and mature yard.

The project consists of the design and construction of the restoration and renovation of the 150 sq. m house. The living space was stripped of embellishments, services rationalized and the enclosed stair was replaced with a new open stair of steel and fir which allows for the light from the second floor hall window to connect with the ground floor.

The project draws from the architects and clients (two history professors) shared interest in traditional materials and respect for the original details of the house.

To brighten the spaces the douglas fir beams were lye washed and the structural decking was finished with a cloth applied pigmented oil. The living spaces were reduced to the structural shell, the walls were repaired and finished in a natural lime based whitewash and the floors ground and troweled.

The materials used were selected for their contrasting strengths and minimally finished using traditional methods that are maintainable and acquire visible signs of use over time. The steel stair and fireplace frame were finished with wood stove paste and bowling alley wax and the cabinetry was lye washed and sealed with soap.

With minimal change to the configuration of the spaces, the functional storage was consolidated into two douglas fir plywood cabinet blocks to maximize the open spaces while providing concealed storage for the living, entry and kitchen.

The kitchen was crafted of solid ash and designed for the open storage of the owners collection of studio pottery. While open and light in section, the joinery was detailed to structurally bear the weight of the 800kg marble counter monolith which was milled from a block the architects selected from the Hisnet Inlet quarry located on Vancouver Island near their own alpine cabin.

Photography courtesy of Scott and Scott Architects

Visit Scott & Scott Architects

- by Matt Watts