Private House in Peru by Estudio Rafael Freyre

Designed by Estudio Rafael Freyre, this contemporary brick residence is situated in Lima, Peru.

Description by Estudio Rafael Freyre

The house is located in Azpitia valley, in the coast of Lima, Peru. Approximately 90 Km (56 Mi) south of the city of Lima and 20 km (12 mi) away from the seashore.

A place known by the local vineyards and its pre-Columbian ruins; a kind of natural oasis for people escaping from the big metropolis of Lima.

The landscape is characterized by the dryness of the desert that contrasts with green areas along the course of the river Mala from the mountains towards the Pacific Ocean. A valley consisting of small mountains and picks rising up from the desert on both sides of the river, changing colors from beige to light brown, to reddish, anthracite and soft grey.

The house sits on a slope, at the foot of the mountain with a view to the path of the river Mala towards the sea, facing the vineyards. The project was intended to integrate the house with such dry landscape and to develop a geometry and a palette of textures and colors according to this environment.

Furthermore, the project should be seen as a new layer on the landscape above the old existing ones: the pre-Columbian sites and textiles and ceramics remains. An image of different time layers all together.

For such purpose we decided to use different materials layers, specially working with local handcrafted materials and techniques, merged with other industrial ones. Twenty kilometers away from Azpitia, at the Chilca shore, we still found traditional local handcrafted brick ovens.

The bricks, made of clay and sand have thermal properties, an irregular texture and particular colors that relate to this dry landscape. The foundation of the house is composed of platforms -made from local stone- covered with xerophyte plants hiding the internal program of the Sauna.

Above the stone layer is located the terraces: an extension of the social area -kitchen, dining room and living room- covered with a wood roof that protects form sun radiation. The roof is a kind of textile grid that allows light entrance. The grid is composed from a wood pattern developed according to the sun path, avoiding direct radiation.

The roof, as an elementary architectural, creates a transitional space -shadow, semi-shade and open areas- projecting the interior life towards the outdoor space. All the first level of the house, comprising the social areas, is an open space surrounded by gardens and views. The second level contains the private areas: the main and secondary room, both framing special views of the valley.

Photography courtesy of Estudio Rafael Freyre

Visit Estudio Rafael Freyre

- by Matt Watts