New York Apartment by Dorothee Junkin Design Studio

This retro / industrial loft apartment located in New York City, was designed in 2018 by Dorothee Junkin Design Studio.

Description by Dorothee Junkin Design Studio

The NYC Loft is an East Coast pied-a-terre in progress for West Coast clients with an extremely busy bicoastal lifestyle.
Upon being gut renovated, the 3,800 sq ft loft will be the client’s secondary residence. It serves as both a calm and airy space to come home to after a hectic day or a versatile private space to entertain friends and guests in the great room or on the private rooftop. The great room spans across forty percent of the overall square footage and offers a seamless open living concept between the living and dining area as well as the kitchen. A generous master suite is located on the opposite end of the apartment, which is buffered by two spacious bedrooms and secondary spaces.

The client’s initial informal brief for the interiors contained a total of four words: ‘Open space. Contemporary. Serene.’ Responding to the client’s request and vision for the property, the focus of the understated contemporary design concept turns towards material character and texture rather than strong patterns or a variety of statement colors. Whether it is the aged finish of an original wood beam, the large planks of cerused European oak flooring, the haptic experience of a custom soft silk rug or the unique veining of a feature stone, carefully selected finishes and design elements form a layered composition of light colored materials structured by dark accents and highlighted by the occasional hint of warm brass tones.

One of design highlights is a slender blackened steel staircase leading up to the private rooftop. Initially the stair was perceived as a spatial challenge, as the access to the roof had to be quite prominently in the center of the great room. Turning the stair into a feature design element, acting as a partial screen between the dining and living area, merged necessity and design and helped to subtly define the large space of the great room.

In the master bathroom, a composition of book-matched white and black marble slabs creates a feature backdrop for a freestanding sculptural soaking tub carved from a solid block of marble. As in the primary spaces of the apartment, layered light finishes stand in deliberate juxtaposition to select dark feature elements that aide to imbue each space with the individuality it deserves.

Photography courtesy of Dorothee Junkin Design Studio

Visit Dorothee Junkin Design Studio

- by Matt Watts

Products You May Like

Gallery

Recommended