GVFC Apartment by Balzar Arquitectos

The refurbishment project carried out by Balzar Arquitectos contemplates the complete renovation of the apartment located in a building designed by the architect Antonio Escario, situated in one of the main avenues of the city of Valencia. The apartment occupies a corner position, characteristic for its chamfer that follows the configuration of the surrounding blocks. The organization of the interior has been a challenge for the architects as the geometry of the floor consists of different walls that are not perpendicular to each other.

Description

The layout starts with open space in the access, with the kitchen open to the dining room and living room. The bedrooms and bathrooms are reached through the corridor.

The fixed furniture is introduced to satisfy the different needs of the owners while integrating different structural and installation elements. Its perception of the volumetry can be understood as a continuous geometry, abstract in its form, seeking to be a sculpture.

The curve of the ceiling in the living room is created to respond to different conditions. On one hand, it functionally separates the dining area and the resting area. On the other hand, it reinforces the idea of an integrated design, relating different elements of the furniture from kitchen units to the desk located in the former balcony. Finally, it introduces into the design a suspended beam that crosses the living room, seeking to create a unified global composition.

Photography by David Zarzoso

Visit Balzar Arquitectos

- by Matt Watts

Gallery