Y/A/O Residence by Octane Architect & Design

This modern luxurious residence located in Bangkok, Thailand has been designed in 2019 by Octane Architect & Design.

Description

We received only a simple brief from the owners who gave us “a boundless freedom to design a unique house as if it were our own.” Liberated from external constraints, we were free to study and develop a style of architecture that we were personally interested in. Over the last 5-10 years, we have seen that a certain architectural language, in which the external wall and the ceiling converge into an oblique angle, is becoming popular, especially in commercial buildings of real estate projects. However, apart from being on the exterior, this architectural language never appears in the interior of those buildings which are still mostly dominated by an ordinary perpendicular and parallel layout. That being the case, we are curious to see if it is possible to apply this language to other design aspects rather than just for a decorative purpose. From our perspective, to make an architecture express the language as clearly as possible, we have to start from the plan design and the structure. Once the language has been successfully integrated into these two areas, the other elements such as the floor, the wall, the roof, the exterior, and the interior will naturally conform in unison to the style.

To achieve the ideal version of our architectural language, we need a courtyard, where sunlight is allowed to pass through and rain to fall through, as the center of the building. The diagonal wall line serves to connect the frame of the building and the frame of the courtyard, as well as the roof. With the frame of the building being higher than the frame of the courtyard, rain will fall from the roof into the courtyard like a curtain of waterfall. We complete the roof with valley rafters that naturally suit the structure. The ceiling is also parallel to the roof. We have applied this architectural language to appropriately serve different functions in the 3 main parts of the building.

GARAGE

First-time visitors will not be able to see the whole picture of the house until they walk through the garage which is used as an entrance hall. We created a point of interest and a surreal feeling by installing mirrors on both sides of the garage wall. The reflection results in an infinite illusion, symbolizing a transition between the public space outside and privacy within the home. As the visitors are about to walk through the garage, the tilting oblique line of the wall reveals the entire domain of the house with a panoramic view, the sight that we purposefully created to be perceived at this exact spot.

Photography by Rungkit Charoenwat

Visit Octane Architect & Design

- by Matt Watts

Gallery