Casa da Malaca by Mario Martins Atelier

Designed in 2012 by Mario Martins Atelier, this contemporary two-story house is situated in Sargaçal, Lagos, Portugal.

Description

The design of this new house was based on a pre-existing, somewhat uninteresting construction which was not fit for habitation, although it did have interesting stone walls.

The main floor of the house sits on a stone wall, on the upper part of the land. This has three bedrooms and an office which is reached through a generously lit corridor.

A lower space rises naturally from the natural characteristics of the physical support, “sandwiched” by the stone wall, where there is the main entrance to a full-height area, with a living room next to an open kitchen. This communal area opens out to a glass wall that goes down to the ground with a view of the countryside, which still has a rural atmosphere.

The house has been redesigned with a contemporary language, but using a scale, forms, elements and materials present in the local architecture. The intention is primarily to reach a compromise between the vernacular architecture and a modern design, which is simple with a quiet presence and where the natural vegetation, of almond and carob trees typical of the Algarve countryside, predominates.

And so the forms are discreet and the materials are natural: the stone on the walls and all the floors, the visible concrete and the white walls that reflect the intense and constant Algarve sun.

Photography courtesy of Mario Martins Atelier

Visit Mario Martins Atelier

- by Matt Watts

Gallery