AER by Emmanuelle Lesgourgues

AER is a modern wooden cottage located in Onesse-Laharie, France, designed in 2021 by Emmanuelle Lesgourgues.

AER by Emmanuelle Lesgourgues - 1
AER by Emmanuelle Lesgourgues - 2
AER by Emmanuelle Lesgourgues - 3
AER by Emmanuelle Lesgourgues - 4
AER by Emmanuelle Lesgourgues - 5
AER by Emmanuelle Lesgourgues - 6
AER by Emmanuelle Lesgourgues - 7
AER by Emmanuelle Lesgourgues - 8
AER by Emmanuelle Lesgourgues - 9
AER by Emmanuelle Lesgourgues - 10
AER by Emmanuelle Lesgourgues - 11

Description

In the Landes, southwestern region of France, within an “airial”, a large airy plot whose typology and name are specific to the department, this wooden frame house welcomes a vertical cladding with black wood joint covers and natural eaves. It is a construction which intends to respect the characteristics of the “airial” by borrowing the aesthetics of barns and other agricultural buildings originally built on those large grassed areas.

In this second home project, the emphasis has been placed on the living room where gatherings and activities with friends are frequent while on vacation. It is a double-height space that includes the kitchen, living room, stove and the furniture-staircase that leads upstairs. Behind this room you will find the master bedroom, a dressing room, a bathroom and a utility room. Upstairs there is a guest bedroom, a dormitory and a bathroom.

Two very wide openings face each other in the living room, therefore making it a not-inside-nor-outside space, a covered space where it is possible to shelter from the rain and the sun. In the summer, the two-meter cantilevered, asymmetrical eaves prevent the southwestern rays from reaching the house and thus, coupled with the ventilation of the facing bays, the central space promises a certain coolness.
Large sliding shutters made of black wood claustra filter the light during the day and protect from animal intrusions at night allowing the house to be naturally ventilated at all times.

The entire outline of the building is encircled by a concrete ribbon, the width of which coincides with the eaves overhanging it. It can be considered as a corridor of the house on which all the doors of the ground floor can be opened. In the bedrooms, the windows are square and frame the first morning landscape, the forest to the east, as a photograph.

Photography by Sarah Arnould

Visit Emmanuelle Lesgourgues

- by Matt Watts

Products You May Like

Gallery