Casa Feliz: Tropical Oasis and Threshold Experience in Alibag

Atelier Design N Domain‘s Casa Feliz in Alibag, India, is a captivating tropical house that seamlessly blends with its lush, natural surroundings.

Designed in 2020, this 10,000 sq. ft. contemporary villa is set on a 2-acre site, offering a perfect coastal getaway just south of Mumbai. The house’s design concept revolves around the idea of a “threshold” that transports residents into a tranquil, nature-immersed world, with a monolithic material palette and striking architectural features.

A contemporary tropical house with a large swimming pool reflecting the building.
Expansive glass walls frame a lush outdoor oasis, accented by a striking marble coffee table.
Elegant indoor-outdoor living space with lush tropical plants, modern furniture, and large glass windows.
A lush, tropical indoor-outdoor living space with modern architecture and natural elements.
A modern, wooded house with large windows, lush greenery, and a tranquil, natural setting.
A modern, brick-clad structure with a lush, tropical landscaped entrance.
Modern tropical-style villa with wooden roof, large windows, and lush landscaping.

About Casa Feliz

Situated in the coastal town of Alibag, India, Casa Feliz is a captivating 10,000 square-foot (929 square-meter) contemporary house designed by Atelier Design N Domain. Completed in 2020, this retreat promises a tranquil escape from the urban hustle.

Embracing the Threshold

Approaching the property, visitors are greeted by a meandering driveway winding through a lush cluster of existing trees. Suddenly, a majestic 20-foot (6-meter) wide steel entrance door comes into view, punctuating the brick facade and redefining the sense of scale. This threshold, both physically and metaphorically, disconnects guests from the outside world, ushering them into a serene and placid realm.

Tropical Lifestyle Meets Conscious Design

Capitalizing on the site’s coastal location, the design draws inspiration from the temperate climate, verdant landscape, and the soothing scent of nature. The villa is strategically positioned to surround a central, manicured courtyard, blurring the boundaries between indoor and outdoor living. The material palette, consisting of warm clay bricks and sleek metal elements, creates a harmonious balance between monolithic and permeable forms.

Embracing Nature’s Embrace

Respecting the existing flora, the master plan carefully situates the house among the prominent tree clusters, integrating the building into the natural surroundings. An elevated swimming pool, edged in dressed stone masonry, appears to float detached from the structure, forming a tranquil oasis. Large-scale artifacts and a prominent petrified wood center table further enhance the project’s connection to the tropical environment.

A Placid Getaway

Ultimately, Casa Feliz embodies a design approach that is both culturally conscious and cohesive to the tropics. The villa’s thoughtful layout, material choices, and seamless integration with nature create a serene and placid retreat, offering a refreshing escape from the urban landscape.

Photography courtesy of Atelier Design N Domain
Visit Atelier Design N Domain

- by Matt Watts

Tags

Gallery