Weng’s Factory: Reviving Bangkok’s Iconic Wooden Lathe Co-Working Space

Weng’s Factory Co-Working Space in Bangkok, Thailand, designed by Architect Nonsense in 2023, seamlessly blends the building’s industrial past with its new function as a vibrant community hub. This former wooden lathe factory, once the domain of generations, has undergone a remarkable transformation, retaining its architectural charm while catering to the evolving needs of modern coworkers.

The design concept masterfully integrates the factory’s original elements, such as timber facades, wooden trusses, and manufacturing equipment, to create a unique and inspiring work environment.

A rustic wooden structure with an expansive covered porch, surrounded by lush greenery.
Rustic concrete structure with ornate wall displays and potted plants in the entryway.
Large wooden cabin interior with exposed beams, concrete floor, and man standing at workbench.
A spacious industrial warehouse with wooden beams, metal frames, and concrete floors.
Large open industrial space with metal framing, exposed ceilings, and vintage decor.
Modern industrial-style café with wooden beams, metal frames, and eclectic furnishings.
Modern industrial-style cafe interior with glass walls, metal beams, and concrete flooring.
Rustic, industrial-style cafe with wooden furnishings, large glass windows, and natural light.
Narrow alley with rustic wooden structures, metal roofs, and potted plants, creating a serene atmosphere.
A rustic wooden structure with a covered patio, featuring potted plants and a blurred figure in the foreground.
Rugged industrial warehouse with exposed beams and weathered concrete walls.

About Weng’s Factory Co-Working Space

In the heart of Bangkok, Thailand, architect Nonsense has breathed new life into a historic wooden lathe factory. Formerly a family-owned enterprise, this century-old structure has now transformed into a vibrant co-working space, seamlessly blending the past and present.

Preserving the Past, Embracing the Future

Recognizing the building’s rich heritage, the design team meticulously incorporated the original architectural elements. From the captivating double-height spaces to the adjustable timber façades and sturdy wooden trusses, every detail pays homage to the factory’s storied past.

Connecting with the Community

The owner’s vision was to create a community hub, and the architects have delivered. By repurposing the existing manufacturing equipment, such as metal casting molds, pulleys, and insulator wires, they have crafted a space that celebrates the building’s industrial roots.

Enhancing the User Experience

To optimize the user experience, the design team has thoughtfully addressed the building’s practical needs. By moving the walls inward, they have increased the corridor spaces, providing protection from the elements. Additionally, the introduction of skylights and strategic placement of openings ensure an abundance of natural light and ventilation.

A Journey Through Time

As visitors enter the co-working space, they are greeted by an artistic arrangement of steel plates and manufacturing objects, creating a seamless transition from the past to the present. The open hall showcases the remnants of the wooden lathe factory, allowing visitors to connect with the building’s history.

Embracing Sustainable Design

Sustainability is at the heart of this project, as evidenced by the repurposing of the hardwood collected from the factory to construct the 12-meter-long (39-foot) bar in the coffee shop. The design team has also cleverly hidden the exhaust fans within the upper walls to ensure efficient ventilation and cooling.

A Harmonious Blend

Weng’s Factory Co-Working Space is a testament to the power of architectural design to revive and reimagine historical structures. By seamlessly integrating the past with the present, the architects have created a dynamic, functional, and community-driven space that celebrates the factory’s rich legacy.

Photography courtesy of Architect Nonsense
Visit Architect Nonsense

- by Matt Watts

Tags

Gallery