Garden House by De Matos Ryan Architects

The Garden House is a new 1,900 sq ft house at the far end of the rear garden of a Victorian house in Battersea, South West London.

Garden House by De Matos Ryan Architects
Garden House by De Matos Ryan Architects
Garden House by De Matos Ryan Architects
Garden House by De Matos Ryan Architects
Garden House by De Matos Ryan Architects
Garden House by De Matos Ryan Architects
Garden House by De Matos Ryan Architects

Description by De Matos Ryan Architects

A modern family conundrum was the unexpected catalyst for the creation of the new annex — the immediate need of a newly married couple bringing two families together and requiring additional space to accommodate seven children.

The design of The Garden House has been driven by three challenges including the clients’ ambitious requirement for increased space; the need to incorporate compulsory flood-proofing measures due to the site’s close proximity to the River Thames; as well as complying with planning restrictions to prevent the overlooking of neighboring properties.

The new house comprises five bedrooms, three bathrooms, a study, and a kitchen/living room. The garden was excavated to create a high-sided watertight concrete courtyard, which increased the floor plate of the property without affecting the single-story appearance at garden level. The living areas are at courtyard level and benefit from full height glazing; the bedrooms are arranged at first floor level in clean white volumes that gently “float” above the glazing.

A bridge at garden level bisects the white box and marks the entrance to the property. Windows are discreetly located on the side and rear elevations to comply with planning restrictions and frame views out. A combination of internal lightwells and rooflights ensure that the bedrooms are flooded with natural daylight.

It is the sunken courtyard, characterized by white pigmented concrete walls and floor, that defines The Garden House and lends the house an exotic sensibility. Sliding doors open up the corner of the house offering a seamless transition to a tranquil enclosed landscape in which to escape London life.

Visit De Matos Ryan Architects

- by Matt Watts

Gallery

Recommended