Mothersill by Bates Masi Architects

Contemporary wooden residence designed by Bates Masi Architects located in the dunes of Eastern Long Island, United States.

Mothersill by Bates Masi Architects
Mothersill by Bates Masi Architects
Mothersill by Bates Masi Architects
Mothersill by Bates Masi Architects
Mothersill by Bates Masi Architects
Mothersill by Bates Masi Architects
Mothersill by Bates Masi Architects
Mothersill by Bates Masi Architects
Mothersill by Bates Masi Architects
Mothersill by Bates Masi Architects
Mothersill by Bates Masi Architects
Mothersill by Bates Masi Architects

Description by Bates Masi Architects

Elevated, wooden boardwalks extending into the beachscape are a common occurrence in the dunes of Eastern Long Island. Hovering over the ground, this simple pathway to the beach carefully negotiates a constantly changing terrain. Their modest construction challenges the extreme natural elements found at the intersection of land and sea. In beachfront construction, the boardwalk provides a unifying accessibility that connects disparate elements of building and landscape; it is an extension of building that is knit within the landscape. This design for a vacation home in Water Mill, NY, utilizes a boardwalk as an architectural device for weaving together multiple portions of a historic site with new building and landscape elements.

Located on a creek-front property, the site contains two culturally significant structures designed by Andrew Geller and a diversity of landscape plantings. The two Geller structures, a small house and studio, were built in 1962. Common to Geller’s architecture, a boardwalk connects the two structures. A varied collection of botanically significant plantings populates the property, including a rare specimen Yew garden, serpentine Yew, and more than 400,000 Siberian Iris. The western edge of the property slopes down to a wetland
bordering the creek. A conservation easement on the property protects the two Geller structures, Yew garden and iris, while allowing for the addition of a new main house. The owners requested a design that would unify these disparate elements. To achieve this, a constructed path traverses the site to link visual and spatial relationships between the elements. The path takes the form of a raised, wooden surface that recalls the boardwalks of Geller’s architecture.

Building and wetland setbacks, existing landscape features, site access, and conservation easement restrictions overlap to create the parameters of the meandering path. The path originates from the relocated Geller House in the Yew garden and winds around the serpentine hedge to a new swimming pool. As the path continues it passes the Geller Studio, now reprogrammed as a pool house, and connects to shaded outdoor living spaces. A new central lawn is defined as the boardwalk turns to extend through the main house. A cantilevered deck wraps the end of the main house at the termination of the path, providing views of the wetland and creek. The surface of the path folds up and over to become the enclosure of the main house, simultaneously functioning as floor, wall, and roof. All surfaces of this enclosure are constructed with the same wood decking as the boardwalk. Their uniformity gives the effect of a single envelope containing a variety of parts and reflects the influence of design in Geller’s work. In these ways the physical, material, and spatial qualities of the path facilitate an architectural dialogue between the Geller structures and new house that is interwoven with the existing landscape, collecting the once individual elements into a unified whole.

Visit Bates Masi Architects

- by Matt Watts

Gallery

Recommended