KAP-House by ONG&ONG

Designed in 2016 by ONG&ONG, this amazing single family residence is situated in Singapore.

Description by ONG&ONG

Reclined within a well-heeled residential enclave, KAP-House reposes behind wild grassland that grows from the remains of the old Malayan Railway. Placed on a plot that was once the sprawling garden of a classic colonial black and white bungalow, the home was imagined as a paradigm of modern tropical living.

The defunct railway, now a preserved green corridor, provides a backdrop of natural tropical terrain. Seeking to capitalise on the beauty of the home’s splendid surroundings, the design team adopted the Japanese design principle of Shakkei, or borrowed view. Their intention was to create a home resplendent in the “likeness of nature, capturing nature alive to create a spectacular vision”.

Fully attuned to the environment, KAP-House is predicated on capturing its marvellous natural milieu, as the architects carefully aligned the home to emphasize borrowed views of the green corridor. Elemental considerations were prioritised as the design team accounted for factors such as wind direction and solar positioning, introducing a sustainable design framework that allowed the implementation of passive environmental controls within the house programme.

Simplicity reigns as clean lines and bold structural elements manifest into an elegant design. Architects deployed a programmatic approach when conceptualising the home. KAP-House features a series of rectilinear volumes placed in interlocking juxtapositions. Individual volumes were conceived in accordance with how their space would be utilised. Underscored in KAP-House’s overall design was the optimisation of the borrowed view, as the architects tried to ensure that spaces within the house would benefit from the surrounding natural splendour.

A holistic approach was employed in order to achieve an intrinsic integration between architecture, interior design, and landscaping. Further accentuating the overall design is a meticulously curated material palette – reflected in the stone and timber facades, placid blue pools and waterways, and lush gardens greenery, which bestow KAP-House undeniable aesthetic quality.

The home includes four bedrooms together with an additional guestroom. The front section of KAP-House that contains the guestroom was imagined as a semi-private transition space, where a myriad of colours and textures greets the eye at the home’s spacious driveway entrance. An L-shaped slab of textured reinforced concrete frames a façade of gray zircon wood strips, neatly stacked atop a lower plane of champagne limestone cladding, which stretches into KAP-House’s manicured garden.

The entrance foyer leading to the shared common space reveals a system of fully retractable floor-to-ceiling glass windows encasing the living and dining areas. The windows, together with the timber screens found on the upper floor, provide natural cross-ventilation and overall versatility to KAP-House. The Architects’ intention was to allow the fecund greenery of the garden exterior and the borrowed view of the rail corridor beyond to traverse into the refined spaces of the home’s interior.

Private spaces within KAP-House reside within the upper-most volume that holds the bedrooms, as well as the subterranean space that conceals the multimedia room. The gray zircon wood façade from the house entrance extends along the length of the home, forming a system of timber screens that veils the upper-level spaces, while the subterranean zones are distinguished by robust tobacco-coloured Cohiba stone.

Lending character and a supremely natural feel to KAP-House, planted plots of green space are strategically placed to further emphasize the naturalistic motif established within the property. The upstairs family room opens to an elevated garden belvedere, reconnecting the private zones with the exterior green spaces. The private spaces are characterised by treated wood and white stone, where passive environmental controls come in the form of screens and overhangs.

Photography by Derek Swalwell

Visit ONG&ONG

- by Matt Watts

Gallery

Recommended