PK Residence Annex by RMAA

Located in São Paulo, Brazil, this concrete extension to a single family house has been recently completed by Reinach Mendonça Arquitetos Associados.

Description

Located in a very special region of the city of São Paulo, the family decided to adquire the neighboring land to expand their garden, build leisure spaces, live together and house part of their collections of works of art.

To meet his program, the architectural project should include a main pavilion to house a multipurpose room, with space to watch movies, gather friends, artwork and a large balcony.

In the Development of the studies, the program was evolving so that the RMAA also designed a second volume, a covered area for barbecue and a 25m steak.

The adopted party, in agreement with the clients, was to design an architecture that had nothing to do with the existing house, not only in its shape but also in its materiality. The aim was to make clear the differences both in time and in function of the new spaces. We sought to impress the feeling of being elsewhere, to practice other activities, even being part of the existing residence.

The Inspiration was the works of art. Sculptures, paintings and furniture led architects to design spaces of a distinct volume, without right angles, sloping roof, with surprising openings and light streaming in through the ceiling.

As a result, a main volume was designed to house the main activities and a balcony. This sloping roof volume turns to the back of the lot with its highest façade and forward with its lower face, exposing its green roof to the street.

A second open volume, implanted at the bottom, like an edicule, contemplates an area with gastronomic character. These two volumes are interconnected by a grass and the central courtyard, which arise from the design between the new volumes and the residence.

Finally, we designed the pool / lane that occupies the right side of the lot, running from front to back, close to the boundary wall. This element also acts as a water mirror, serving as a backdrop reflecting the volumes around it.

As the result of the project defined a very rich and busy volume, the option was to use minimal materials. Apparent concrete was the choice to meet the expectations of a smooth relationship with the outside and the existing residence.

A discrete work was done considering the narrow width of the street and the green surroundings. The green roof with the lower side to the street gave a green facade feel and softened the height of the built volume that returns its highest part to the barely visible rear exterior.

Another highlight is the space designed to accommodate Maria Martins sculpture. At a focal point, the sculpture had its implantation studied so that it could be seen from different angles and a lighting that further enhances the scene created there.

The project has some automation solutions for the programming of lighting scenes and also the aid of multimedia. The Portuguese mosaic floor was designed by plastic artist Sérgio Fingermann. In the context of this intervention, the proposal arose from the need to resolve vehicle access (even sporadic use) existing in the funds.

This tour, which is part of the composition of the garden and the outdoor grassy courtyard, required a special floor design that formed a set with the large shards of stone from Minas Gerais. The Portuguese mosaic, prepared by Sérgio Fingermann, was closely monitored by the artist and the architects, to ensure the highest accuracy of the design.

Photography by Nelson Kon

Visit Reinach Mendonça Arquitetos Associados

- by Matt Watts

Gallery